- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
I dag ble Frankrikes behandling av romfolket diskutert på et EU-toppmøte i Brussel. 51 sigøynerleirer er revet og 8000 romfolk er sendt ut av landet. FN og EU reagerer og har uttalt at dette ligner på rasisme, skriver VG.no.
Positiv til politikken
Per-Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, mener at debatten rundt Frankrike og deres behandling av romfolket er interessant for Norge.
– Jeg har stor respekt for Sarkozy og de innstrammingene han gjør. Dette viser at han er handlekraftig mann, sier Amundsen.
Bakgrunnen
Tiltakene inngår i det den franske presidenten omtaler som en “krig mot kriminalitet”. Ifølge Sarkozy har sigøynere og andre omreisende grupper blitt et sikkerhetsproblem i Frankrike.
Kritikere mener imidlertid Sarkozy stigmatiserer sigøynerne med hensikt om å sanke stemmer på høyresiden slik at han blir gjenvalgt.
Rundt 15 000 sigøynere og rom-folk fra Øst-Europa oppholder seg i Frankrike.
Rasisme
Amnesty International Norge er bekymret for hva dette kan bety for romfolket, og tror ikke at etnisitet er en ubetydelig faktor.
– Myndighetene har lov til å bestemme om oppholdstillatelse på individuelt nivå. Men likevel tyder mye på at de har tatt en hel gruppe med bakgrunn i etnisitet. Det er rett og slett rasisme, sier Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International.
Sammenligner med Nazi-Tyskland
Frankrikes behandling av romfolket har utløst hete diskusjoner mellom den franske presidenten og EUs justiskommissær Viviane Reding.
Tirsdag trakk Reding paralleller til forfølgelsen av sigøynerne under Nazi-Tyskland, og kaller Frankrikes politikk for skammelig.
– Dette er en situasjon jeg trodde Europa ikke ville se igjen etter annen verdenskrig, uttalte hun tirsdag.
Uttalelsen til justiskommissæren provoserte Sarkozy kraftig. Presidenten mener at han kun følger europeiske regler og fransk lov, og at Frankrike ikke kan bebreides i saken.
Diskuterer etnisitet
– Det er umulig å si at vi ikke har sosiale utfordringer i både Norge og Europa, men dette er sosialpolitikk som må løses med sosialpolitiske virkemidler. Det at vi har begynt å snakke om etnisitet er en utvikling som skremmer meg. Jeg tror møtene er en milepæl som vil si mye om utviklingen fremover, sier Venstre-topp Helge Solum Larsen.