- Lag jalebi - 15.08.2015
- Lag meksikansk suppe med nachos - 21.05.2015
- Tragiske tradisjoner - 06.10.2014
Rektor Eva Grimstad sin påstand kom i høringsuttalelse til den nye skolebruksplanen. Hun mener elevprognosene til byrådet er feil.
– Innvandrerfamilier flytter inn i området Janaflaten, og disse er barnerike med mellom fem og ti barn, sier rektoren.
Barnerikdommen blant innvandrere, og planer om flere nye boliger i området, gjør at elevtallet ved skolen heller vil stige enn synke – slik byrådet beregner.
Men ifølge seniorforsker Trude Lappegård i SSB, tar Grimstad litt hardt i. Ved siste måling, i 2004, var det ingen innvandrergrupper som hadde fem barn i snitt.
– Dessuten, jo lenger tid en ny befolkningsgruppe er i Norge, desto mer nærmer de seg det gjennomsnittlige fruktbarhetsnivået, sier Lappegård til BA.
Det er stor variasjon i kategorien «innvandrerfamilier». Ifølge SSB var de topp tre barnerike familiene i Norge opprinnelig fra Somalia (4,4 barn i snitt), Irak (4,3 barn i snitt) og Marokko (3,6 barn i snitt).
Sikker på sitt
I følge Grimstad flytter det stadig nye innvandrerfamilier til Janaflaten fra andre steder i Bergen og de har mange barn.
– I løpet av det ene året jeg har vært her, har det kommet fire-fem nye familier med innvandrerbakgrunn.
Rektoren har bare registrert én familie med elleve barn.
Skuffet
Leder for Det felles innvandrerråd i Hordaland, Samba Njie, sier til BA at han er skuffet over uttalelsen.
– Min umiddelbare reaksjon er at dette er basert på stereotype holdninger. Det handler om at folk tror at «alle» innvandrerfamilier har ti-tolv barn.
Njie selv påpeker at han kjenner en god del innvandrerfamilier.
– Og selv jeg kjenner ikke noen som har ti barn.
Njie mener det er beklagelig at Grimstad skriver slik hun gjør i høringsuttalelsen.
– Hun har faktisk ikke belegg for det hun sier. Man bør være forsiktig med slike uttalelser og undersøke at de faktisk stemmer, fortsetter Nije.