- Lag maki med laks - 11.02.2016
- Liberal imam med mange hatter - 06.10.2014
- Havets nomader seiler inn i uvissheten - 24.07.2013
Fire jødiske elever ble hentet ut av Møllergata skole av tyske soldater i 1942. Hva hadde skjedd med dem hvis de ikke ble myrdet?
Kanskje hadde Fredrik Hurvitz blitt forelsket? Kanskje ville Anna Bodd giftet seg og fått barn?
Fredrik og Anna gikk på Møllenberg skole da andre verdenskrig brøt ut. Elevene som går i 6. og 7. klasse på Møllergata skole i dag, har øvd til en stor jubileumsforestilling som tar et dypdykk i ti historiske epoker. Forestillingen er Møllergata skoles feiring av seg selv som 150-års jubilant. Jubileumsforestilling hadde premiere 10. januar.
Krig og fred
Instruktør Kai Johnsen, som er kunstnerisk leder for tekstutvikling på Dramatikkens hus i Oslo, har ansvaret for epoken fra 1940 til 1945. Den handler om krig og fred.
– Jeg vil få fram at krig foregår, og så vil jeg at elevene skal lære helt konkret om andre verdenskrig. Så vil jeg at de skal se hva krig gjør med enkeltmennesket, sier han.
I dag fremfører Robin Khan og de andre 6. og 7.-klassingene setninger de har skrevet om hva de tror ville skjedd med fire jødiske barn dersom de ikke hadde blitt drept under 2. verdenskrig.
Til konsentrasjonsleiren
Anna Bodd, Fredrik Hurvitz, Leif Moritz og Maya Bodd ble nemlig hentet ut av et klasserom på skolen i november 1942 av tyske soldater, og sendt til konsentrasjonsleirer der de ble myrdet. Nå skal elevene på samme skole tenke seg hvordan livene deres kunne blitt; kanskje hadde Hurvitz´ oldebarn gått i deres klasse?
– Jeg får medfølelse med de som ble hentet ut av klasserommet, sier Robin Khan. Han synes det er interessant å lære om andre verdenskrig, og om hvordan det er å leve med krig.
Liknende livserfaring
Under arbeidet med de jødiske elevene som ble myrdet, har det vist seg at fire av barna i gruppen har slektninger som mistet livet i krig.
– Vi skal også flette inn deres historier i forhold til jubileumsforestillingen, sier Johnsen.