Rettferdighetens seier

Vinneren av Årets Nordmann 2010, Maria Amelie, håper boken "Ulovlig Norsk" vil få folk til å revurdere sin oppfatning om papirløse.
Foto: Claudio Castello
Nordmenn er veldig opptatt av rettferdighet. Det er noe man hører ofte. Fra barnehage, skole og til storsamfunnet – alle er opptatt av at ting skal være rettferdig.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

Den samme rettferdighetens ånd ser vi når folk går sammen i demonstrasjonstog, til tross for forskjellige politiske meninger. De engasjerer seg aktivt for enkeltpersoner, nettopp fordi de er opprørt over den urettferdighet våre folkevalgt viser når de begår en urett, med loven i hånd.

Maria Amelie
 
Tusenvis av mennesker demonstrerte i hele Norge i går kveld for å vise sin støtte til Marie Amelie, papirløs og sårbar. Vakre Maria Amelie har blitt et ansikt for over 18 000 mennesker som bor ulovlig i Norge i dag. Ifjor høst kom hun ut med boken “Ulovlig norsk “. Og det er  den boken som har felt henne, avslørt henne og gjort det mulig for politiet å pågripe og fengsle henne. Nå kastes hun ut av landet om to uker.

Utlendingsnemnda kan gjøre et menneske “ulovlig” ved å fatte et vedtak, men det er mange menneskeskjebner som skjuler bak disse vedtakene. Mennesker som er redd for å retunere til hjemlandet sitt forde frykter myndighetene eller står i fare for å bli torturert. Den norske staten tvangsreturnerte nylig 31 irakere, blant dem barnefamilier. Mennesker lever i kirkeasyl eller oppholder seg ulovlig i Norge i dag fordi de ikke kan returnere til hjemlandet sitt. Antirasistisk senter og andre organisasjoner setter stadig søkelys på utfordringene papirløse har. De er den nye underklassen i Norge, advarer flere organisasjoner.

Maria Amelie er vakker, ung, veltalende og er et godt eksempel på en integrert innvandrer. Men det er viktig å huske at det er også andre som lider den samme skjebnen, men som kanskje ikke har så gode forutsetninger som henne. Folk som har bodd i Norge i over 11 år, uten rettigheter eller mulighet for å returnere til hjemlandet sitt.

Visste om pågripelsen

Regjeringen har visst om pågripelsen. Det virker som de rødgrønne partiene vil kaste Maria Amelie ut. Et eksempel skal statueres. Akkurat som de har gjort i flere lignende tilfeller tidligere. Hvem kan glemme Ashok da han ble tvangssendt  ut av Norge som 13-åring i 2006?

Maria Amelie har andre valgmuligheter hvis hun vil bli i Norge. Hun har en norsk kjæreste, men vil ikke gifte seg for å få oppholdstillatelse. Hun har også fått jobbtilbud, men hun satser på den store norske rettferdighetssans, som hun har også vokst opp med i over åtte år. Det er med god grunn at hun ble kåret til Årets Nordmann av nyhetsmagasinet Ny Tid i ifjor.
 
Jens Stoltenberg sier til  VG at det er rettferdig at Maria Amelie sendes ut. Men gårsdagens demonstrasjon viser at tusenvis av nordmenn er veldig uenige med statsministeren om hva som er rettferdig i Maria Amelies sak. Folket venter spent på å se om det blir rettferdighetens seier i ekte norsk ånd. Fordi Årets nordmann må bli i Norge.