5 000 lys for Benjamin

Benjamin Hermansen blir aldri glemt.
Foto: Elizete F. Lima
I bitende kulde møtte over 5 000 mennesker opp på Youngstorget i går kveld for å markere tiårs dagen for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen. 

Gamle venner holdt appeller, samt kunnskapsminister Kristin Halsvorsen og statsminister Jens Stoltenberg. Mye ble sagt, men beskjeden var den samme: Glem ikke Benjamin Hermansen. Glem ikke det brutale mordet på gutten som ble drept fordi han var svart. Glem ikke at rasisme eksisterer. 
– Når et ungt menneske mister livet på den måten, så gir det ingen mening. Det er ingen mening i det meningsløse. Men vi kan finne mening og kraft i det som skjedde i etterkant av dette, lød appellen fra statsministeren. 
Halvorsen la til at “deres ånd var her sammen med meg for ti år siden”.

– Dere delte raseriet og sinnet vi alle sammen følte over drapet på Benjamin Hermansen. Vi var forskrekket. Vi ville ikke akseptere at noen barn eller ungdommer i vårt land skulle føle seg truet og, til og med drept på grunn av hudfargen.  Det er sunt å være sint. Og det er enda sunnere hvis vi klarer å omsette det sinnet og fortvilelsen til handling. I de ti årene som har gått, har mange omsatt det sinnet og sorgen til handling i kampen mot rasisme, sa Kristin Halvorsen.

Var som en storebror
– Jeg er her i dag fordi Benjamin var en god venn av meg. Jeg bærer fanen i dag fordi det var jeg som bar på den for ti år siden, forteller Abde Jama, som hadde møtt opp for å minnes sin drepte venn, og vise sin avsky mot det som skjedde med ham for ti år siden. Han bærer på en rød fane med teksten som lyder Holmlia Sportsklubb. Jama og Benjamin spilte på samme fotballag.
– Han var rett og slett en fantastisk person. Han tok vare på alle, var hyggelig og morsom, og alle likte å være rundt ham. Han var som en storebror for alle, forteller Jama, som fortsatt føler sinnet ti år etter, men også føler at livet går framover. 
Vil du noengang klare å tilgi?
– Aldri. For meg er det her helt utilgivelig. Kanskje en dag, men de tok et liv fra oss. De tok en fantastisk person fra oss, sier Jama til utrop.no.

Nulltoleranse

Diar og Magnus var bare fem år da drapet fant sted på Holmlia, men i går møtte de sammen med venner, for å vise at barn som har vokst opp på Holmlia etter drapet også tar avstand fra rasisme.

– Det er alvorlig at han ble knivstukket bare på grunn av hudfargen sin. Vi vil formidle nulltoleranse for rasisme, sier Magnus.

Abde Jama minnet sin drepte venn. Han gikk også i fakkeltoget for ti år siden.
Foto : Elizete Fonseca Lima

Takket moren
 – Kjære Marit Hermansen. Takk for at du deler minnet om Benjamin med oss. Takk for at du i din sorg viderefører et viktig arbeid for et rettferdig samfunn, sa Oslo-ordfører Fabian Stang under sitt appell.

Han manet til å bekjempe ekstremistisk rasisme så vel som lavterskelrasisme.

– Pakistanervitser er ikke morsomme. At Hassans jobbkvalifikasjoner ikke blir undersøkt fordi han har feil navn er ikke akseptabelt. At naboen i restaurant køen ikke slipper inn fordi han har feil hudfarge kan vi ikke godta. Den restauranten skal vi vende ryggen til. Ingen av oss skal ta den plassen fordi noen ble utestengt, sa ordfører Stang.