- Fritt-Ords manglende helhetsforståelse - 10.10.2024
- 1500 forfattere samler seg mot bokforbud - 01.08.2024
- Har en løgn ulik valør avhengig av hvem som uttaler den? - 02.05.2024
–Selv om en ytring er lovlig og innenfor rammen av ytringsfriheten, så må ikke nødvendigvis norske myndigheter stille seg bak den. Dette gjelder for Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) handling i Kristiansand; regjeringen tar avstand fra handlingen, skriver Jens Frølich Holte, statssekretær i Utenriksdepartementet i et innlegg i VG.
– Sians strategi er å provosere gjennom å brenne Koranen. Det er et virkemiddel vi tar avstand fra nettopp fordi vi ikke ønsker en stadig mer polarisert samfunnsdebatt. Ingen vanskelige samfunnsutfordringer blir bedre av at vi slutter å diskutere med hverandre og heller går over til å provosere og hetse hverandre, skriver han videre.
Videre skriver han følgende:
– I den tiden vi lever i, vinner usikkerhet og mistro terreng. Sterke krefter ønsker å bruke situasjoner og hendelser til å skape konflikt og motsetninger. Budskap forvrenges, forsterkes og formidles med en voldsom kraft gjennom sosiale medier. For regjeringen er det et mål å arbeide for gjensidig respekt for hverandres tro, meninger og veivalg. Også når det er vanskelig og ubehagelig.”
– Avisa Dagens redaktør, Vebjørn Selbekk, påstår at Norge «tasser på filttøfler i den internasjonale samfunnsdebatten» av hensyn til kampanjen for å få en plass i FNs sikkerhetsråd. Det er helt feil. Konsistent norsk politikk er grunnlaget for vårt arbeid for å få en plass i FNs sikkerhetsråd. Det gjøres ingen tilpasninger eller endringer. Som sagt, Norges forsvar for menneskerettighetene er helt sentralt i vår utenrikspolitikk. Slik har det alltid vært, og slik vil det fortsette å være.
Samtidig er Holte klar på at Norges forsvar for menneskerettighetene er helt sentralt i utenrikspolitikk.
– Slik har det alltid vært og slik vil det fortsette å være. Ytringsfrihet og tros- og livssynsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter. Uten ytringsfrihet er det ikke mulig å fritt praktisere sin tro eller religion. Og uten tros- og livssynsfrihet, så er det ikke ytringsfrihet.