- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
24-åringen fra tropevarmen i Caracas fikk først sansen for skisporten da han for noen år tilbake bodde i Tyskland som au-pair og lærte seg slalåm og alpint. Men det var en spesiell hendelse som fikk Baena til å bli langrennsløper på heltid.
– Under OL i Torino for fem år siden var jeg frivillig, og så alle nordiske landene marsjere. Underveis så jeg en enslig svale marsjere med Chiles flagg. Jeg fikk senere vite at han var en av veldig få langrennsløpere og skiskytter med sør-amerikansk bakgrunn, og tenkte at hvis han kan, så hvorfor kunne ikke jeg?
Baena ble bitt av langrennsbasillen og dro til skisenteret Portillo, som ligger på den chilenske siden av Andesfjellene.
– For meg var det gunstigst på det tidspunktet. Chile og Argentina ligger nærmere Venezuela enn Europa, og snø- og anleggsforholdene på vinterstid er såvidt hakket under skandinavisk nivå.
Globetrotter
For venezuelanske Baena har mye handlet om å håndtere kultursjokk, også i idrettslig forstand.
– For tiden går jeg på langrennslinjen på Mora Folkhögskola i Sverige, og har også i perioder trent i Tsjekkia, siden tsjekkerne har et samarbeid med det venezuelanske skiforbundet. Å bli vant med den nordiske treningsmetoden har vært den største utfordringen for meg. I Venezuela ligger vi fortsatt etter når det gjelder taktikk og metodikk, selv om det nå gjøres store forbedringer på området.
Han synes det er gøy å se stadig flere nye “eksotiske innslag” som setter sitt preg på ski-VM, om enn ikke resultatmessig.
– Vi har både argentinere, irer, briter, kenyanere, makedonere og new-zealandere. Brasil, som i likhet med Venezuela er et land uten nordiske vinterfohold, stiller med fem mann i år og satser knallhardt. Langrennsfamilien blir bare større og større.
Ydmyk Northug og inspirerende Oslo
Baena beskriver vår regjerende skikonge Petter Northug som en “vennlig og ydmyk person”
– Northug er en sann mester, både på og utenfor banen. Jeg har ved flere anledninger hatt sjansen til å snakke med ham om trening og taktikk, og virker som en grei kar uten noen som helst nykker, til tross for at han har vunnet mange VM- og OL-titler, og er en langrennssportens store stjerner.
24-åringen sier at mesterskapet i Oslo, til tross for en 43. plass som beste resultat, har vært en vannvittig inspirasjon.
– Å komme hit, og se så mange heie meg frem har vært en utrolig opplevelse. Ja, faktisk nesten litt skremmende. Norge er skisportens vugge og det virker som om dette er noe folk her tar veldig seriøst. Her er det toppidrett for alle pengene.
OL er målet
Unggutten fra Caracas har idrettsvisum i Sverige frem til desember 2013. Inntil da har han sjansen til å kvalifisere seg til vinter-OL i russiske Sochi i 2014.
– Jeg satser bevisst på verdenscup neste sesong og VM i Val di Fiemme i Italia om to år. Sochi om tre år er det endelige målet. For meg er det viktigste å bli stadig bedre.
Og et sør-amerikansk langrennsmesterskap?
– Landslagene som er aktive har lenge snakket om det, og det internasjonale skiforbundet har sagt seg villig til å gi det offisiell status. Jeg synes det hadde vært utrolig gøy. Så får tiden vise, avrunder han mend et smil.