- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
Stikkprøvegruppen besto av fire gutter i 20 til 21-årsalderen, hvorav to var etnisk norske og to hadde ikke-vestlig bakgrunn.
Ifølge leder for ungdomsavdelingen i senteret “Agenda X”, Vivian Sørensen, var resultatet nedslående. Hun kaller utestedenes behandling av de to unge med ikke-vestlig bakgrunn for “en skremmende praksis”.
– Vi fikk sjekket fem ulike steder. Flere avviste de to med ikke-norsk utseende på bakgrunn av alder og klesstil. Et av stedene sa de opererte med gjesteliste. Vi syntes det hele var søkt når de to norske slapp inn, til og med på et utested de ikke var gamle nok til å komme inn i, sier Sørensen til utrop.no.
Handler om egenverdi
Nå vil senteret anmelde et av utestedene for brudd på diskrimineringsloven.
– For de to mørke guttene var det en sjokkerende opplevelse å bli avvist og utsatt for denne type diskriminering.
Sørensen føyer til at utestedene må ha en klarere og mer konsekvent linje når det gjelder alder og kleskode, gjerne skriftlig, slik at folk slipper å stå i timesvis for så å bli avvist ved inngangen.
Etnisk bakgrunn fører ikke til bråk
Flere av utestedseierne har begrunnet avvisningen av ikke-vestlige med å hevde at det er de som oftest starter bråk og at hvis et sted får et stempel som “utlendingssted” så er det dårlig for omsetningen. Hvordan stiller du deg til dette?
– Oftest viser det seg at det er alkoholen i seg selv og ikke etnisitet som er avgjørende for om man ender opp på byen og skal bråke, noe som også kan bekreftes gjennom politistatistikker. Jeg tror også at opplevelsen av grov diskrimering, f. eks gjennom spydige kommentarer om utseende og etnisitet fra vakter og andre klubbgåere kan være med på å øke konfliktnivået.