- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
– Grunnen til utestengelsen er at jeg har en annen mening om blasfemi enn administratorene i gruppen, sier Rehman, samfunnsdebattant og leder i Senter for sekulær integrering (SSI), til Utrop.
Ifølge Rehman startet det hele med en trådsdiskusjon inne i gruppen. Rehman mener to av gruppens administratorer støttet vold og aggresjon som løsning mot blasfemiske handlinger, som f. eks. koranbrenning.
– Jeg reagerte og konfronterte administratorene. Jeg postet også en kommentar med en karikatur der Gud i menneskeskikkelse tar avstand fra terroren mot Charlie Hebdo. Jeg gjorde det med den hensikt å drive med forebygging av aggresjon, vold og mulig terror. Denne karikaturen ble sett på som blasfemisk og jeg var utestengt uten noe varsel eller dialog på forhånd.
Utdaterte holdninger en utfordring
– Hvordan var det for deg å bli utestengt?
– Man blir trist på vegne av norsk-pakistanere som er prisgitt slike administratorer og ledere. Det er generelt et stort problem at vi har ledere med utdaterte holdninger som forsøker å holde muslimer nede intellektuelt sett.
– Generelt er det mye kunnskapsløshet om islam blant ledere, eller at de bruker islam kynisk for å skaffe seg selv makt som en autoritet. Dette på bekostning av fellesskapsfølelsen, som igjen fører til identitetskrise og skaper fremmedgjorte unge og voksne mot det moderne samfunnet, legger han til.
Lav terskel for meningsbrytning
SSI-lederen ser høy terskel for ytringsfrihet i ulike Facebook-grupper, noe han hevder er i tråd med den høye toleransen i samfunnet. Unntaket er denne bestemte gruppen.
– Gruppen har meget lav terskel for ytringsfrihet hvis noen har kritiske, men faktabaserte innvendinger mot den glorifiserte, skjønnmalte versjonen av islam og profeten, som blir presentert som mainstream. De hindrer muslimer fra å bli kjent med negative sider av sin religion ved å kun skape et ukritisk positivt bilde.
Kastet ut etter regelbrudd
Utrop har kontaktet Mohsan Raja, oppretter og hovedadministrator i “Samfunnsengasjerte norsk-pakistanere”.
Raja er blant annet kjent som vinner av Osloprisen 2015, for sin innsats for flyktninger i Oslo gjennom hjelpenettverket «Nattevaktene».
Gruppeadministratoren gir til Utrop sitt blikk på saken.
– Rehman sier det er snakk om sterke uenigheter med gruppemedlemmer og administratorer. Videre sier han at gruppen “har lav terskel for ytringsfrihet”. Er dette en kritikk som dere kjenner dere i, eller vil avvise?
– Han brøt reglene og ble kastet ut. Så enkelt er det, svarer Raja.
Har takhøyde
– Hvilken konkrete regler sikter du til?
– Gruppen vår er ment å være et saklig diskusjonsforum, ikke et sted hvor man skal såre eller fornærme andres religiøse følelser. Rehman har ved flere anledninger skapt en dårlig diskusjonstone, vært nedlatende og fornærmende, og derfor ble han kastet ut. Jeg har selv blokkert og kastet ut folk som har skrevet stygt og sårende om kristne, jøder, eller andre religiøse minoriteter som ahmadiyya.
Raja mener Facebook-gruppen har stor takhøyde for ulike meninger, også meninger som spriker sterkt.
– Vi har ingen problemer med at folk diskuterer saklig om religion og samfunn. Så lenge man har belegg, og ikke går løs på person.
Handler om definisjonsmakt
Ifølge Rehman er regelbruddet som Raja sikter til karikaturen han postet i tråden:
– Karikaturen var etter min mening ingen blasfemi. Hensikten min er å starte en debatt om denne normaliseringen av blasfemilover blant norsk-pakistanere og deres definisjonsmakt på å avgjøre hva som er blasfemi.
– Selv når Gud blir presentert som en tolerant person av meg, så reagerer de på hvorfor et gudsbilde i menneskeskikkelse ble tegnet og linket til. De ser helt bort fra det gode budskapet om toleranse i karikaturen og henger seg opp i noe for å finne noe å utsette på meg, sier Rehman.