Flyktninghjelpen:

– Norge må ta imot flere kvoteflyktninger

Strengt og rettferdig regelverk, samt Europas beste returpolitikk spiller inn på asylankomster, mener justisminister Jøran Kallmyr.
Foto: regjeringen.no
Justisminister Jøran ­Kallmyr (Frp) har bestemt seg for hvilke grupper som skal få komme til ­Norge som overføringsflyktninger i år. Flyktninghjelpen ber regjeringen ta flere.

Justisdepartementet og statsråd Jøran Kallmyr (Frp) avgjort hvilke grupper som skal slippe gjennom nåløyet inn til Norge – og med det få status som overføringsflyktninger.

Samtidig presenterer Utlendingsdirektoratet rekordlave tall: I hele fjor søkte kun 2.304 personer asyl i Norge. Det er det laveste tallet siden 1997.

– Det er flere faktorer som påvirker asylankomstene til Norge. Det som er helt sikkert er at et strengt og rettferdig regelverk, samt Europas beste returpolitikk spiller inn, sier Kallmyr til Vårt Land.

USA strammer inn

USA har i løpet av de siste årene strammet kraftig inn på flyktningpolitikken. I 2016, under Barack Obamas siste år som president, tok landet imot 110.000 kvoteflyktninger, eller overføringsflyktninger. Under president Trump i år vil landet ta imot kun 18.000.

– Fordi USA strammer så kraftig inn på antall overføringsflyktninger, er behovet så mye større i år. Her kan Norge stille opp og ta flere enn de 3.000 som regjeringen har avtalt å ta inn, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til Vårt Land.

Han har to argument til på hånd:

– FNs høykommissær for flyktninger har bedt Erna Solberg om å trappe opp tallet til 5.000 årlig. Behovet for økte kvoter er dessuten større enn noen gang.

FAKTA

Overføringsflyktninger til Norge i 2020

  • 600 syrere fra Libanon.
  • 200 syrere fra Jordan.
  • 600 ulike nasjonaliteter som evakueres fra Libya til Rwanda, inkludert 150 kongolesiske flyktninger som er registrert i Rwanda.
  • 200 ulike nasjonaliteter som evakueres fra Libya til Romania.
  • 350 kongolesere, sør-sudanere, jemenitter og somaliere fra Etiopia.
  • 150 kongolesere, sør-sudanere og somaliere fra Kenya.
  • 750 kongolesere og sør-sudanere fra Uganda.
  • 150 åpne plasser.

(Kilde: Vårt Land)