- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Ifølge forskning.no har en studie av sju høyreradikale grupper i Norge kartlagt det gruppene forteller om egne aktiviteter på nettsidene sine og på YouTube, og alt avisene skriver om gruppene.
Forskerne fant til sammen 553 hendelser på elleve år. Blant aktivitetene regnes gatemarsjer, heising av nazi-flagg og brenning av Koranen.
– Før 2011 så vi at ytre høyre gikk fra gata til data. Nå ser vi at de er på vei tilbake til gata, enten det er Stopp islamiseringen av Norge eller Den nordiske motstandsbevegelsen som demonstrerer, sier Anders Ravik Jupskås, statsviter og nestleder ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, til forskning.no.
Nye grupper, nye fremgangsmåter
Utviklingen skjøt fart da Pegida kom på banen i 2015. Året etter var Odins soldater svært synlige, og patruljerte gatene om kvelden.
I de siste tre årene har Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og Den nordiske motstandsbevegelsen vært mest aktive.
Ifølge forskerne tar høyreradikale sjelden initiativ til vold – bare fem ganger i løpet av de elleve årene. Langt oftere starter motdemonstranter slagsmålet. Det skjedde 26 ganger i løpet av perioden. Sju sammenstøt er det uklart hvem som tok initiativ til.
– Vi kan ha gått glipp av noen voldelige hendelser fordi gruppene selv ikke ønsker oppmerksomhet om dem. Men om det er alvorlig vold, er det sannsynlig at det kommer i mediene, sier Jupskås.
Flukt til Europa påvirket
Fire av ti aktiviteter fra disse grupper retter seg mot innvandrere, tre av ti mot muslimer.
Jupskås ønsker å forske mer på hvorfor “provoserende aktivisme” har økt. Foreløpig har han noen teorier.
I tillegg til å være inspirert av grupper i andre land tror han at norske høyreradikale reagerte på flyktningkrisen i 2015. Han mener at den offentlige samtalen om innvandring i Norge ble mer negativ og la til rette for framveksten av gruppene.