– Storsamfunnet er hinderet for integrering, ikke religionen, uttalte Iffit Qureshi under torsdagens debatt om religion og integrering på Litteraturhuset
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
Hvor avgjørende bør egentlig religionens plass i diskusjonen om integrering i Norge være? Er det andre tema vi heller burde vektlegge? Dette var noen av spørsmålene ordstyrer og prest Steinar Ims stilte kveldens panel i kjelleren på Litteraturhuset.
Mediene skaper konflikt
Panelets første debattant, Zakaria Saaliti fra Ung Muslim, innledet med å legge fakta på bordet:
– Årsrapporten fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) viser at ordet muslim ble nevnt 77 000 ganger i media i 2009. Dette til tross for at muslimer bare utgjør tre prosent av befolkningen i Norge. 70 prosent av disse sakene var problemfokuserte, sier Zakaria til fritanke.no.
Han mener det finnes en overdreven problematisering av islam i integreringsdebatten, og at dette i seg selv er integreringshemmende.
Storsamfunnet har skylden
Iffit Qureshi, skribent og samfunnsdebattant, mener at det ikke er religionen som er et hinder for integrering, men storsamfunnet. Hun kaller integrering er en ny form for rasisme.
– Integrering er en toveisprosess. Men hver dag ser jeg eksempler på det motsatte: Mennesker som betaler en skyhøy pris for å få bo og jobbe i Norge, sa hun til fritanke.no.
Hun la til at kampanjer som Tea Time er flotte initiativ med formålet om å la nordmenn og muslimer bli kjent med hverandre utenfor medienes fokus på ytterpunkter, men at det er igjen “muslimene som må åpne dørene”.
– Når skal nordmenn åpne sine dører? spør Qureshi.