Norsk muslim ble Norges likestillingsminister

– Kultur- og likestillingspolitikken er et stort demokrati- og dannelsesprosjekt, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Her fotografert med tidligere kulturminister Trine Skei Grande under dagens nøkkelleveringsseremoni.
Foto: Ketil Frøland/Kulturdepartementet
Statsminister Erna Solberg presenterte fredag den nye regjeringen. Abid Qayyum Raja (V) blir ny kultur- og likestillingsminister.

Fredag kl 11.00 presenterte statsministeren den nye regjeringen. Raja (44) er utdannet jurist, og har tidligere jobbet i flere forskjellige advokatfirmaer som advokatfullmektig med arbeidsområdene strafferett, prosess, fast eiendom og kontraktsrett.

Raja blir hyllet i sosiale medier, mens et mindretall hetser ham for både etnisk bakgrunn, hudfarge, religion eller politisk ståsted.

– Slik Hadia Tajik (også hun jurist, såvidt jeg husker) viste hvor langt kvinner med flerkulturell bakgrunn kan nå, viser Raja mulighetene for menn med slik bakgrunn. Det blir spennende å følge ham som kulturminister, skriver VG-journalist og forfatter Shazia Majid på Facebook.

– Gratulerer så mye Abid Raja. Vel fortjent og fantastisk for Norge! Det var gjennom felles engasjement for likestiling vi ble kjent for 11 år siden og din støtte har betydd enormt, for Minotenk og meg personlig, skriver leder i Minotenk, Linda Noor.

– Solberg-regjering versjon 4.0 har spilt seg selv litt sjakkmatt ved å fortsette på plattformen de utformet med et parti med mange både “klimarealister” og innvandringsfiendtlige for ikke å si rasistiske elementer. Likevel, jeg håper og tror at med flere dyktige folk som Raja, Sveinung Rotevatn, og Knut Arild Hareide, at vi kan få en litt bedre miljø og klimapolitikk, skriver MDG-politiker Shoaib Sultan.

– Raja er Norges første lhbtq minister med muslimsk bakgrunn. Gratulerer, skriver Thee Yezen Al-Obeide som er grunnlegger og assisterende generalsekretær av Salam, som er den første organisasjonen i Norden for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner med muslimsk bakgrunn.

– Det er mange store arbeider som står foran oss, blant annet en stortingsmelding om menneskerettigheter for utviklingshemmede og ikke minst en svært viktig handlingsplan mot muslimhat. Jeg vil også jobbe spesielt med å bedre innvandrerkvinnenes muligheter i arbeidslivet og bekjempe negativ sosial kontroll. Venstre skal stå i front for et samfunn med mer toleranse, større mangfold og mer frihet, sier Abid Raja.

Fakta:

* I 2004 tok en master i vitnepsykologi ved University of Oxford. For å studere ved Oxford fikk han det norske Oxford-stipendet som den første med innvandrerbakgrunn.

* Etter noen år hos advokatfirma i Oslo begynte han i ny jobb som nemndleder (embetsmann) i Utlendingsnemnda.

* Innvalgt på Stortinget fra Akershus siden 2013, men møtte i perioden 2009-2013 som vararepresentant.

* Raja er valgt som Stortingets femte visepresident.

* Rajas foreldre kom til Norge tidlig i 1970-årene. Han gav i april 2008 ut sin selvbiografi med tittelen Talsmann, der han tar opp kulturelle og religiøse dilemmaer som religiøs fundamentalisme, rasisme, arrangerte ekteskap, undertrykking av kvinner, barneoppdragelse, norskopplæring og utfordringene som knytter seg til å være muslim i Vesten.

* Raja ble sammen med Bushra Ishaq tildelt Fritt Ords pris i 2010 for sitt bidrag til å åpne for dialog mellom ungdommer, da spesielt fra minoritetsungdom. Samme år ble også Minotenk stiftet med drahjelp fra Raja.

* Han har som stortingsrepresentant både stiftet og sitter i det internasjonale styret til International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief som er et internasjonalt parlamentarikernettverk som jobber for å fremme religions- og livssynsfrihet i verden. Som ledd i dette arbeidet har Raja bidratt til å avholde tre internasjonale konferanser i Oslo, New York og Berlin og foretatt aktive politiske skritt for å få til endinger i Myanmar, Sudan, Pakistan og Vietnam.