Utestenges fra legejobb

Irakisk lege vil jobbe, men hindres av et stivt regelverk. Samtidig kan leger fra andre EØS-land jobbe uten å ta ekstrautdanning.
Foto: Illustrasjonsfoto: utrop.no
Intesar Al-Atabi kom til Norge for åtte år siden. Hun er lege, men kan ikke jobbe i Norge. Det er fordi leger fra utlandet må ta vanskelige språkprøver for å få jobbe her. Men leger fra EU og EØS kan jobbe i Norge uten å ta noen prøve.

– Jeg visste at jeg måtte ta språkprøvene for å kunne jobbe som lege i Norge. Men jeg synes det er veldig urettferdig at leger som kommer fra EU slipper prøvene. De kan ikke språket de heller, sier Al-atabi.

I dag jobber jobber hun som veileder på Helseforum for kvinner. Det er en organisasjon i Oslo som jobber for å hjelpe kvinner og gi dem bedre helse.

 
– Jeg jobbet veldig hardt i Irak for å ta utdannelse som lege. Jeg jobbet som lege i syv år i Irak. Jeg studerer medisin hjemme, fordi jeg ikke vil glemme det jeg har lært, sier hun.
 
Gir råd til kvinner
Al-Atabi er glad for å ha jobben som veileder på Helseforum for kvinner.
 
– Mange damer som kommer hit forteller at legen ikke forstår dem. Damene synes det er vanskelig å snakke norsk med legen, sier hun.
 
Ifølge Al-Atabi er mange av kvinnene vant til en helt annen kultur for legebesøk. Hun forklarer damene hva de kan gjøre for at legen deres skal forstå dem bedre.
 
– Det er fint at jeg kan hjelpe med dette, men samtidig er det veldig trist å ikke få være lege selv, sier den unge gynekologen.
 
Hun vet ikke om hun vil prøve å ta språkeksamen igjen. På språkeksamen for leger må en ha karakteren B både muntlig og skriftlig. Al-atabi fikk en B på den muntlige delen og en C på den skriftlige delen. Til og med på Bergenstesten skåret hun høyt på muntlig eksamen, men hun manglet noen poeng på den skriftlige delen.

Rådgivning

Jeg synes det er veldig urettferdig at leger som kommer fra EU slipper norskprøvene.

Katarina G. Witek jobber i Invia. Det er NOKUT sitt informasjonssenter for alle norske autorisasjons- og godkjenningsordninger. NOKUT er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (se også faktaboks).

Hun forteller at ikke alle trenger å få godkjent utdannelsen sin før de kan jobbe. Et eksempel er om du har utdanning innen økonomi fra Pakistan. Da trenger du ikke godkjenning. Men vil du jobbe som revisor, må du ha godkjenning fra Norge.

– Grunnen til at leger fra EU ikke må ta språkprøve, er at en del yrker fra EU er regulerte med EU-direktiv. Direktivet som gjelder leger, krever ikke språkkunnskaper for å få autorisasjon, sier Witek.

Witek sier at grunnen til at Norge krever godkjenning for visse yrker kan være sikkerhet og helse, men også mye annet.
FAKTA: Om NOKUT og Invia

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) gir en generell godkjenning av utenlandske utdanninger. Disse godkjenningene er ment for arbeidsmarkedet.

NOKUT sammenligner den utenlandske utdanningen med det norske utdanningssystemet. NOKUT gir et godkjenningsdokument som du kan bruke sammen med utdanningsdokumentene dine.

Invia er NOKUTs informasjonssenter som informerer om de norske autorisasjons- og godkjenningsordningene for utenlandsk kompetanse.