- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Islam Net hadde fra 2008 status som studentforening og fikk bruke HiOAs lokaler til flere møter og samlinger med omstridte foredragsholdere.
I 2013 avslo både HiOA og Universitetet i Oslo avslo organisasjonens søknad om status som studentforening.
Islam Nets leder, Fahad Qureshi, kalte avgjørelsen for rasistisk. Ekstremismeforsker og førsteamanuensis ved OsloMet, Lars Gule, stilte spørsmål ved avgjørelsen.
– Eksklusjonen kunne sees på som en bekreftelse på at mange var mot islam. Jeg tror det er større grunn til å frykte at det førte til at noen ble mer ekstreme, sier Gule til Khrono.
En av studentene som var aktive i IslamNet var kvinnen som nylig vendte tilbake etter å ha vært i landområdene i Syria okkupert av IS.
– Om de hadde hatt nok tilhengere ved HiOA måtte Islam Net ha reflektert mer over hvilke møter de hadde, og det kunne blitt skrevet om arrangementene deres. Ved å ikke godkjenne dem bekreftet man identiteten til dem som mener seg utsatt for et forbud.
Vis årvåkenhet
Tore Bjørgo, som er professor ved ved Universitetet i Oslo, er enig med Gule.
– I Storbritannia har man rapporteringsplikt dersom man er urolig for at en student er i ferd med å bli radikalisert. Den plikten har man ikke i Norge, men man skal være årvåken, sier Bjørgo til Khrono.
Rådet for samfunnssikkerhet og beredskap i kunnskapssektoren står bak tiltakene for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Rådet ledes av Solveig Roland Svendsberget, som er assisterende universitetsdirektør ved Universitetet i Agder.
— Da vi arbeidet med tiltakslisten var hovedformålet forebygging. Vi trenger større bevissthet rundt hvordan man kan håndtere en student eller et studentmiljø som viser tegn til ekstremifisering, sier Svendsberget til Khrono.