Flere fredsprisvinnere, eks-politiske ledere og profilerte samfunnskritikere er invitert til å tale. Diskusjonen i år vil bli sterkt dominert av folkeopprøret i araberstatene.
Årets utgave av Oslo Freedom Forum holdes mellom 9.-11. mai. Konferansen arrangeres av stiftelsen Human Rights Foundation og ble etablert av HRFs norsk-venezuelanske grunnlegger Thor Halvorssen Mendoza. Ifølge arrangørene er konferansen del av “stiftelsens pågående kampanje for å forsvare og fremme menneskers frihet i hele verden”.
Under dagens åpning og pressekonferanse, avholdt på Grand Hotel, uttalte flere av årets foredragsholdere at det er viktig å ta opp vanskelige spørsmålene om menneskerettigheter og kritikk mot autoritarisme og totalitarisme i det internasjonale samfunnet.
– Vi trenger det internasjonale samfunnets oppmerksomhet overalt hvor menneskerettighetene krenkes, ikke bare i mitt hjemland, sa den burmesiske aktivisten Zoya Phan.
Phan flyktet til Storbritannia på 90-tallet fra militærdiktaturet i Burma, og jobber blant annet med å kjempe for den svært diskrimineringsutsatte karen-folket, et av landets største minoritetsgrupper.
Svarte koloniherrer
Opprørene i Nord-Afrika og Midtøsten forventes å dominere mye av debatten. Ghanesiske George Ayittey er både økonom og samfunnsdebattant. Ayittey ser ingen omfattende utvei enn både omfattende økonomiske og politiske reformer på det afrikanske kontinent for å sikre utvikling og velstand. Og det hele må starte fra toppen av, slik det har vært tilfellet under folkeopprørene i Nord-Afrika, ifølge han.
– Opprøret har overrasket hele verden, men ikke meg. I lengre tid har jeg i ulike foraer advart mot full krise og konfrontasjon i flere afrikanske land. Vi kan ikke skape positive reformer i systemer kontrollert av våre egne diktatorer, autoritære ledere og eliter, men vi kan beseire slike systemer fra innsiden. Og de arabiske revolusjonene viser at man ikke trenger vestlig støtte for å bli kvitt sine egne koloniherrer.
Vestlig “vingling”
Maryam al-Khawaja, som er tilknyttet Bahrein Centre for Human Rights, langet ut mot det hun så på som inkonsistens fra vestlige land overfor araberverdenen.
– På den ene siden er det helt greit å komme med en militær intervensjon i Libya, samtidig som USA selger våpen for flere milliarder til Saudi-Arabia som brukes for å knuse en legitim folkeoppstand i Bahrein. Vi ser hele det vestlige spekteret, alt fra det å gå inn i et land og fjerne folk med makt til det å støtte regimer fullt ut.