- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
10. mai deltok rundt 40 ungdommer på en konferanse arrangert av Ungdomsrådet i bydelen.
– De har fått muligheten til å foreslå og diskutere saker, forteller Habib Tahir. Han jobber som sekjsonleder ved Aktivitesenheten i Bydel Grorud.
Første gang
Han mener at ungdommen i tillegg til å få politisk innflytelse får konkret erfaring med demokratisk praksis. De får også bedre innsikt i hvordan de kan bruke politiske prosesser til å fremme sine ønsker og krav.
– Representanter fra alle politiske partier hører på ungdommene, og gir tilbakemelding om saker ungdommene er opptatt av. Det er første gang en slik konferanse holdes i Groruddalen, forteller Tahir.
På tide
Camilla Dukefos er ansatt i Aktivitetsenheten ved Bydel Grorud, hun forteller at ungdommene brenner for sakene som ble lagt frem.
– Det var absolutt på tide at ungdom fikk gi direkte uttrykk for hva de mener, sier Dukefos.
Hun mener politikeren har fått en gyllen sjanse til å høre på ungdommene.
– Det er sjelden ungdom får en stemme i politiske saker, det bør det bli mer av. Men det er også viktig at de blir trygge på seg selv og tørr å snakke i forsamlinger som angår deres sak, også i politiske tilfeller, avslutter Dukefos.
Ungdommene la frem seks saker som de hadde jobbet med i en workshop under konferansen.
Disse seks sakene ble plukket ut av hundre ideer som ungdommene hadde kommet frem til, etter at de hadde kontaktet ungdommene i bydelen før selve konferansen. De hadde besøkt forskjellige steder i bydelen der ungdommer samler seg, for eksempel ungdomsklubber og Norges Røde Kors.
– Vi har fått god hjelp og er godt forberedt, vi er veldig glad for får at vi får lov til å bestemme når det angår oss ungdommer i forhold til vår egen bydel, sier Vy Vy Tran, deltager på ungdomskonferansen.
Hun presenterte et forslag om større satsning på kultur og kulturarrangementer.
Etter at ungdommene var ferdig med workshopen fremmet de forslag for Maren Rismyhr, representant for Rødt.
– Vi trenger bedre informasjon og markedsføring om arrangement i bydelen vår. Rockefestivalen Granittrock er veldig populær og mange fra byen kommer for å delta på den. Vi burde kunne arrangere noe lignende som Mela-festivalen, sier Tran.
Vise gode sider
– Vi vil gjerne fokusere på positive sider ved Groruddalen, sier ungdommene som jobbet på gruppen med kulturarrangement.
De forteller at det flerkulturelle og sosiale lappeteppet har en positiv innvirkning på bydelen.
– Vi har masse gode tilbud, og vi vil påstå at vi er den mest kreative bydelen i Oslo. Denne mangfoldige sammensmeltningen gjør at det dukker opp kreative og unike uttrykk, sier Daniel Vestli.
Politikerne lytter nøye til hva ungdommene sier og spør dem spørsmål.
– Det de ønsker er gjennomførbart og enkelt: Det er snakk om å få frem informasjonen, sier Rismyhr, før hun går videre til neste bord.
Sikkerhet
Et annet tema ungdommene var opptatt av var sikkerhet og trygghet i nærmiljøet.
Judith Kværnes fra SV sitter og hører på Jeanette Krosby. Ungdommene er opptatt av å ha synlig politi, natteravnere og voksne på utsatte steder og tidspunkt, for ekemspel utenfor klubbene, fester og ved T-banestasjonene.
– Vi ønsker også å ha dialog med politiet. Det er ønskelig med oftere skolebesøk slik at vi kan stille politiet spørsmål og få svar, sier Krosby.