- – Viktig å samle chilenere fra hele verden til kulturfestival - 05.11.2024
- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
Den nyopprettede norske seksjonen skal organisere og koordinere aktiviteter i Norge, drive politisk påvirkning for akademikere som er fengslet eller i dekning, og tilby midlertidige stillinger for professorer, forelesere og forskere som er forfulgt i hjemlandet.
Trues på livet
Zimbabwiske Peter Magaya er sosiolog og forsker ved Tilburg-universitetet i Nederland, hvor han fikk beskyttelse gjennom den nederlandske seksjonen av SAR. Han kan ikke vende tilbake til hjemlandet.
Intellektuelle elefanter
Magaya tok et vanskelig livsvalg da han valgte å engasjere seg i den vanskelige sosiale situasjonen i Zimbabwe. Samtidig mener han det er viktig at akademikere i kraft av sin posisjon bør være samfunnskritiske når makt misbrukes.
– Hvis vi bare holder oss innenfor lærestedenes fire vegger og ikke lever i det samfunnet vi er pålagt å vite om og utforske så er vi ikke annet enn intellektuelle elefanter. Jeg ser på dette som et moralsk plikt, påpeker han.
Norge har offisielt både politisk og økonomisk kontakt med Zimbabwe, og andre land i samme situasjon. Kan engasjementet fra viktige norske utdanningsinstitusjoner som HiO i SAR være med på å utøve press og kritikk i forhold til mangelen på akademisk frihet?
– Jeg ser på det som en stor mulighet for at norske universiteter og høyskoler utøver press på autoritære og diktatoriske stater, og at dette presset kan bedre situasjonen i disse landene.
Både og
Sissel Østberg, rektor ved Høgskolen i Oslo, beskriver situasjonen som blandet når det gjelder akademisk frihet på verdensbasis.
– Mitt inntrykk er at situasjonen er veldig vanskelig, særlig i land som har hatt krigs- og konfliktsituasjoner. Samtidig er det også veldig mye positivt som skjer, og mange akademikere som står på kravene.
Hun ser på det å bli med i SAR som et givende prosjekt.
– HiO har ingen andre planer enn videre samarbeid med nettverket, sier Østberg til utrop.no.