Forrige onsdag marsjerte et titalls personer fra det eritreiske miljøet fra Majorstua t-banestasjon til NRKs hovedbygg på Marienlyst. Ifølge kilder innenfor det eritreiske miljøet som Utrop har vært i kontakt med så var dette i protest mot at NRK flere ganger har kringkastet reportasjer kildene beskriver som usanne og som latterliggjørende overfor det norsk-eritreiske miljøet og Eritrea generelt.
Særlig har NRK Dagsrevyens reportasje 11.mai 2011 om konferansen til YPFDJ (Young People's Front for Democracy and Justice) falt mange tungt for brystet.
– YPFDJ er en en liten minoritetsorganisasjon bestående av norsk-eritreiske ungdommer, studenter, akademikere og profesjonelle. 650 deltagere fra ulike land samlet seg under deres vertskap, og formålet var å gi ungdommen en diskusjonsplattform om utviklingen i landet. Vi føler NRKs dekning har kun vært basert på negative antagelser om det som skjer i landet, sier talsmann for eritréermiljøet i Norge, Samson Yareb, til utrop.no.
Tok ikke kontakt
Yareb er misfornøyd med at NRK ikke ville snakke med noen av konferansedeltagerne eller arrangørerne.
– Kanalen valgte å basere sin reportasje på enkeltindividers antagelser om konferansen og dens innhold, og intervjuet personer som på ingen måte var tilknyttet begivenheten, og som ikke hadde forutsetninger for å uttale seg.
Ofte leser vi i norske medier karakteristikker om Eritrea som svært udemokratisk og underutviklet; som et slags Afrikas svar på Nord-Korea. Kjenner du deg igjen i situasjonsbeskrivelsen?
– Ikke i det hele tatt. Selv om det er store økonomiske og politiske utfordringer i landet, så viser ulike internasjonale indekser at det går fremover i Eritrea, både når det gjelder boforhold, utdanning og grunnleggende rettigheter. Men dette skriver selvsagt ikke NRK og mange andre om, og all denne negative nyhetsdekningen gjør at landet får et ufortjent dårlig stempel.
Bør snakke med alle
Norsk-eritreaneren går med på at NRK har retten til å konkludere og vinkle saker utifra hva kanalen ser på som best mulig nyhetsverdi. – Her handler det imidlertid om god journalistikk. Først av alt gjøre god research, ta hensyn og snakke med alle parter. Jeg ser ikke at det har vært tilfelle når det gjelder denne konferansen, sier han til utrop.no.