- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Sakens bakgrunn er Justisdepartementets saktegående prosess om hvorvidt ører skal vises i pass og annen identifikasjon, og hvordan det påvirker religiøst praktiserende grupper, som hijab- og turbanbrukere.
– Jeg kjenner folk som har utsatt å søke om pass eller å fornye passet sitt fordi de håper på nye regler, sier hans kollega Imen Hasnaoui fra Muslimsk Dialognettverk til NRK.
Hun mener det finnes andre metoder for å ivareta identifikasjon og sikkerhet.
– Metoder som ikke stigmatiserer folk som bruker religiøst hodeplagg, sier hun.
Avgjørelse utpå året
Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Justisdepartementet innrømmer at det har gått tregt.
– Spørsmålet om synlige ører håper vi å kunne avklare i løpet av noen få måneder, altså i løpet av våren. Vi har brukt mer tid enn vi burde, men det er fordi vi har fått så ulike råd, sier han til NRK.
Religiøst praktiserende som bruker hijab eller turban har protestert, samtidig som rådene fra politiet og Nasjonalt ID-senter vært klare, ifølge Sættem.
– Synlige ører er viktig for identifisering. Og ingenting trumfer sikkerhet, sier han.
Frp-Willy: – Regjeringen somler
Justispolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, mener regjeringen somler.
– Det er helt utrolig at de ikke har klart å konkludere i denne saken ennå, sier han til NRK.
Frp-politikeren hevder at det egentlig er Venstre som bremsekloss i saken.
– Det er viktig å treffe en riktig balanse mellom muligheten til sikker identifikasjon og friheten til å kle seg som man vil, sier Venstres justispolitiske talsperson, Solveig Schytz.
Islamsk leder: – Uheldig
Leder i Muslimsk Dialognettverk (MDN), Senaid Kobilica, kaller tregheten i saksgangen for uheldig.
– I 2019 sendte vi allerede en høringsuttalelse og innspill til Justis- og beredskapsdepartementet, i likhet med flere andre muslimske organisasjoner i Norge. Vi tenker tiden er overmoden for at de kommer i gang med denne prosessen. Når folk må utsette søknad om pass på grunn av uvisshet om dette kravet så får det praktiske konsekvenser, og da for en spesiell gruppe, som praktiserende muslimske kvinner, sier han til Utrop.
Kobilica ser det som et godt tegn at man tar selvkritikk innad i Justisdepartementet.
– Likevel skulle dette vært ordnet for lenge siden. Folk kan plutselig trenge gyldige reisedokumenter, fordi de kan få et reisebehov.
Høytider
– Hvorfor tror du det har gått så sakte med denne saken?
– Jeg tenker mye har å gjøre med de stadige utskiftningene i Justisdepartementet. Utskiftninger som fører til at norske borgere med religiøs minoritetsbakgrunn ender opp med å betale en pris for gjennom praktiske hverdagslige utfordringer. Husk at ørekravet også får konsekvenser for sikhiske menn som bruker turban.
Kobilica mener interessen blant praktiserende norske muslimer for å se om saken for fortgang er spesielt stor nå, i ukene før nye høytider.
– I april er det påske, og da reiser som regel familiene på ferie. Forhåpentligvis har man fra myndighetenes side funnet en utvei. Her handler det enkelt og greit om å ta hensyn til en spesifikk gruppes behov.
Grunnlag i koranvers
Nettstedet koran.no viser til Koranens vers 33:60:
Å Profet, si til dine hustruer og dine døtre og til de troendes kvinner, at de skal trekke deres ytre kåper (tett sammen om og over seg når de går ut). Dette er det beste, så de kan gjenkjennes og så de ikke forulempes, og Allah er Tilgivende, Barmhjertig.
Ifølge nettstedet kan termen “ytre kåper” tolkes med følgende betydninger: 1) en kvinnes ytre omsvøpende plagg. 2) Et plagg som omsvøper hele kroppen. 3) Et plagg brukt av kvinner som omsvøper hele kroppen slik at selv hendene ikke er latt utildekket.
– Hvorfor må ører skjules ifølge islamsk praksis når man går med hodeplagg?
– Svaret er enkelt. Religiøst sett kan kvinner vise frem ansiktene sine, noe som ikke inkluderer ører, forklarer Kobilica.