Maryam Raisian forlot Iran fordi mannen var politisk aktiv. Nå drar hun dit i sommerferien.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Første gang Maryam Raisian besøkte hjemlandet Iran tok politiet fra henne passet i tre måneder. Den unge frisøren var usikker på om hun fikk reise tilbake til jobb og venner i Norge. Det gikk bra til slutt og på de siste reisene har hun ikke opplevd problemer.
– Men jeg går minst mulig ut når jeg er i Iran. Jeg er innendørs med familien, sier hun til NRK Migrapolis.
For Raisan er det å reise til Iran eneste måte å treffe familie på. Hun har ikke slektninger i Europa og kan etter hjemkomst til Norge være deprimert i flere dager.
Feriereise er passiv støtte
Temaet ferieturer til Iran er et betent tema i eksilmiljøet. Flere Radio Migrapolis snakker med vil ikke la seg intervjue med fullt navn.
“Sarah” har bodd i Norge i tjuefem år og har ingen planer om å tilbringe sommerferien i hjemlandet, selv om myndighetene de siste årene har gjort det lettere for dem å vende hjem.
– Som turist i Iran er man indirekte med på å støtte regimet, mener hun.
I frisørstolen til Maryam Raisian sitter en kvinne som flyktet fra Iran for tjueto år siden. Hun vil også være anonym, men er uenig med “Sarah”.
– Jeg flyktet fra regimet, men ikke fra familien eller folket mitt. Dessuten tror jeg de som ikke vil reise tar feil. Hvis vi ikke hadde hatt denne kulturutvekslingen, med de demokratiske tankene vi tar med oss, så hadde vi ikke sett utviklingen av den grønne bevegelsen i Iran, sier den iranske flyktningkvinnen til NRK Migrapolis.