Det er blodprøven «non invasive prenatal test», eller nipt, Frp nå ønsker å løfte fram, skriver Klassekampen.
Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen vil fremme et forslag om at alle gravide med medisinsk begrunnelse skal få tilbud om en nipt-test. Testen skal være gratis. Den skal betales av det offentlige.
Stortinget vil vurdere forslaget i april. Da skal de vurdere endringer i bioteknologiloven.
Gravide tar testen utenlands
Bruun-Gundersen forteller at mange kvinner i dag reiser utenlands for å få nipt-testen.
– Vi vil at alle kvinner skal få ta testen i uke 9 i svangerskapet hvis det er medisinsk begrunnet, økt risiko for kromosomfeil eller bekymring for at fosteret kan ha en alvorlig sykdom. Testen vil gjøre svangerskapet mye enklere for kvinnen, sier Bruun Gundersen til Klassekampen.
Ap og SV synes også at kvinnene skal få tilbud om gentesten i uke 9 i svangerskapet. Ap og SV kan sammen med Frp få flertall for forslaget om blodprøven.
Hva er Downs syndrom?
Hvert år blir 70-80 barn født med Downs syndrom. Det er ikke så mange som det var den gang kvinnene ikke fikk tilbud om screening i graviditeten.
Downs syndrom er noe et barn kan bli født med. Mennesker med Downs syndrom har en ekstra kopi av kromosom 21. De har 47 kromosomer i stedet for 46.
Alle barn med Downs syndrom har forsinket intellektuell utvikling. Det varierer hvor forsinket den er. Mange kan fullføre tilrettelagt skole og i stor grad leve selvstendige med tilrettelagt arbeid. Andre trenger mye hjelp i hverdagen.
Kilde: Folkehelseinstituttet (Utdrag og omskrevet til forenklet norsk av Utrop.)