– Brannfare ingen unnskyldning

Initiativtaker til sjokkampanje for en mer human asylpolitikk: lederen i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli
Foto: Claudio Castello
Tidligere i dag ryddet Oslo-politiet vekk ulovlig oppsatte telt for asylsøkeraktivister etter skriftlig beskjed fra Oslo Domkirke. Leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, sier brannfare har blitt brukt som en dårlig unnskyldning for å kaste ut folk. 
Aksjonen startet klokken 08.00 torsdag morgen. Både politi og Oslo kommune var på stedet for oppryddingen, som tok vel en time.
– Vi har ryddet vekk teltene. To etiopere og tolv iranere er bedt om å forlate stedet, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til VG Nett.
Kommunen skal ha tatt seg av bortkjøring av gjenstander.
– Teltene har i hovedsak stått tomme over lang tid og nå ønsker Oslo kommune og Oslo domkirke å fjerne dem, sier Paal Pedersen, stabssjef for byrådslederen i Oslo til VG Nett. 
Sto ikke tomme
Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter, synes det er for dårlig å rydde vekk teltene med brannfare som en unnskyldning.
– Oslo kommune og Domkirken sendte 9 juni en søknad om å fjerne teltene iranske og etiopiske papirløse asylsøkerne har satt opp, forteller hun  til utrop.no.
Partapuoli informerer om at det har vært personer i teltene hele tiden, de har hatt regler for at ikke teltene skulle stå tomme, og gått på toalett og bad i skift. 
– Folk rydder opp etter seg og passer på at det er rent i området rundt teltene.
Ingen “sigøynerleir”
Hverken sigøynere eller narkomane har tatt dem i bruk, ifølge henne.
 
– Det at det har blitt færre teltbrukere i det etiopiske teltet er fordi 27 etiopere reiste til UNHCRs kontor i Stockholm for å aksjonere for sin rett til beskyttelse, understreker Partapuoli.
Hun forteller at demonstrantene foran teltet har gått sammen og laget en felles opplsutning for å kreve sin rett til beskyttelse, siden det er asylsøkere som ikke kan sendes tilbake.

– De er papirløse asylsøkere som har vært utsatt for tortur og er mennesker som har vært kritiske til regjeringen i hjemlandet. Vi vet alle hvor harde de er mot politiske motstandere i land som Iran.
Jeg synes det er veldig beklagelig at kommunen og domkirken ensidig har fått sine holdninger dekket i media, og at asylsøkerne ikke har blitt hørt.