Foreldresamtaler mot omskjæring

Helsearbeidere påpeker mangelfull informasjon om kjønnslemlestelse, ifølge en fersk rapport fra Nasjonalt kompetansesenter for minoritetshelse (NAKMI)
Foto: flickr.com
Fra i høst skal alle landets helsesøstre kalle inn minoritetsforeldre til samtaler om omskjæring. Jentene får også tilbud om frivillige underlivsundersøkelser.
Hensikten er å hjelpe omskjærte jenter med helseplager, samt hindre flere nye tilfeller av kjønnslemlestelse.
– Utfordringen blir å få i gang samtalene med foreldrene og at de kommer. Vi må ha litt is i mange å finne ut hvor mange jenter dette gjelder, sier helsesøster i Kristiansand, Marit Høy Knudsen til nrk.no.

Verdig målsetning

Hvor mange jenter som blir tatt ut av Norge til hjemlandet for å omskjæres kan foreløpig ikke tallfestes.
– Jeg tror det er det samme om det er omfattende eller ikkje. Å utradere dette totalt er et verdig mål, selv om det handler bare om ei jente, seier Gwyn Øverland sosiolog ved RVTS (Regionalt ressursenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) til nrk.no.

Ferietid gir omskjæring

Leder i Somalisk Foreining i Agder, Abdullaahi Ahmed Ali, applauderer de nye reglene, men etterlyser likevel undersøkelser av jentene. Han frykter at enkelte kan bli kjønnslemlestet på de de trodde skulle vere en ferietur i foreldrenes hjemland.
– Hvis det gjøres undersøkelser får vi mer informasjon. Nå er det ferietid og jeg vet om folk som kan gjøre slikt mot sine egne barn, sier han til nrk.no.