Halvparten er de nyansatte prestene i Nidaros de siste to årene kommer fra utlandet, i hovedsak fra Tyskland, Danmark og Island. Kirketjener Erling Silderen i Verran i Nord-Trøndelag er ikke ubetinget glad over utviklingen. Det skriver NRK.
– Det har vært blandede følelser knyttet til at vi har en utlenlandsk prest her. Han er fra en annen kultur og trenger skolering for å gli inn i lokalsamfunnet. Ikke minst har språket vært en utfordring, spesielt for den eldre befolkningen, sier Silderen.
– Drar dit det er jobb
Danske Rene Yde var nemlig den eneste søkeren på stillingen i Verran kommune. Han sier han ville tatt seg jobb hvor som helst.
– Hadde de hatt bruk for å få med en prest på en ekspedisjon til Mars, så hadde jeg blitt med. Man må jo dra dit det er jobb å få, sier Yde.
Han har forståelse for at det kan være uvant for menigheten med en prest som ikke er i Norge.
– Men jeg prøver å være en så god prest som jeg kan og gjøre jobben så bra jeg kan, sier sognepresten.
Vil jobbe i byen
De norske prestene blir eldre og eldre, og de neste ti årene trengs det rundt 50 nye prester hvert år. Rundt regnet går like mange nyutdannede inn i presteyrket som de som forsvinner ut, ifølge kirkedepartementet. Problemet er at de nesten uten unntak ønsker seg jobb i byen.
– Mange prester har en ektefelle som også har utdanning. Da velger flertallet å dra til byer og tettbygde strøk, slik at at begge får jobb, sier Steinar Skomedal i Nidaros bispedømme til NRK.