Det ringer på døren. Utenfor står to gutter i 15-årsalderen med blokk og tusjer i hendene. Samboerparet innenfor blir skrekkslagne. De tør ikke åpne.
Litt senere skriver de denne meldingen på Facebook:
Noen som har hatt besøk av to fremmedartede gutter, alder 25-30 med blokk og tusjer? Dem ringte på her, men vi slapp dem ikke inn – så dem bare i dørvindu og vinket dem vekk. Da gikk de videre. Kjente oss utrygge, derfor lukket vi ikke opp. Hvem kan det være? Underskriftkampanje !?!
Skulle selge lodd
Skuespiller Isabell Sterling, som selv har norsk-karibisk bakgrunn, er mamma til den ene gutten. Hun leste Facebookmeldingen som var fra Fargekolonien – et sommergalleri på Hvaler.
For det var hjemme hos billedkunstner Mariann Nilsen og samboeren at sønnen hennes og kompisen hadde ringt på en sen fredagskveld.
– Jeg ble veldig oppgitt. Facebookinnlegget var mildt sagt unødvendig og avslørende med tanke på hvilke holdninger dette samboerparet har, sier Sterling til Utrop.
Oppgitt er hun fremdeles:
– Hvorfor skriver de at guttene er «fremmedartede», hvilken betydning har det at de som ringer på er mørke i huden? spør hun retorisk.
Guttenes ærend var å selge lodd til inntekt for Hvaler basketballag.
– Det var derfor de hadde med seg tusj og blokk. Hva er forresten farlig med det?
Lei norsk hverdagsrasisme
Sterling la ut Fargekoloniens post på sin Facebookside. Støtteerklæringene til moren og de to basketballspillerne lot ikke vente på seg.
– Jeg er ikke alene om å være lei av hverdagsrasismen i Norge. Sønnen min og kameraten hans fra Afghanistan tilhører en hel generasjon gutter som daglig blir omtalt som mindreverdige, som aldri blir akseptert. Ja, du er født i Norge, ja du er ikke muslim så vi kan tåle deg – men norsk er du aldri! Forskjellsbehandlingen fortsetter hele livet – når de søker jobb, når de kommer ut i arbeidslivet.
– Jeg er ikke rasist
Nilsen er også oppgitt, og lei seg:
– Jeg er ikke rasist, det vet alle som kjenner meg, sier hun til Utrop og forteller at hun nylig hjalp en kunstner fra Iran med å stille ut i Galleri Garage.
– Sommergalleriet vårt har også laget en kunstutstilling for Kulturbro Norge/Guatemala. Vi har plass til alle «farger» i Fargekolonien.
Mariann Nilsen sier videre at hun ba om unnskyldning to ganger for «misforståelsen» som oppstod. Hun syntes Sterling og de andre var «litt for raske til å dra rasismekortet».
– Folk som kjenner meg bare måper!
– “Fremmedartet” er bare et ord
Det var samboeren hennes som så guttene utenfor, og han beskrev dem som «fremmedartede».
– Det er bare et ord som beskriver at de så litt annerledes ut, det er et ord vi ville ha brukt om en hvit person med et litt spesielt utseende også, sier galleristen.
Men hvorfor ble dere så redde?
– Vi er ikke vant til at folk ringer på så sent på kvelden. Dessuten hadde det vært en del advarsler om folk som drar til utkantstrøk og sier de skal registrere koronavirus. Det kunne jo også stå flere gutter gjemt bak de to.
Nilsen har nå slettet posten på Facebook. Det hjelper ikke for Isabell Sterling:
– Jeg kan innrømme én ting og det er at guttene ikke burde ha solgt loddene så sent. Men ellers står jeg på at dette er rasisme. Det med koronaviruset tok forresten kaka, det var nesten komisk, sier hun.