På Utøya kjempet Munir Jaber for livet. Nå kjemper han for stemmer.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Flere av AUF-erne som skulle ha deltatt i skoledebattene i høst ble skutt og drept underterrorangrepet 22. juli. Andre var sterkt traumatiserte eller mistet venner de var glade i.
21 år gamle Jaber var en av dem som overlevde. Fylkessekretæren i Oslo AUF skjønner at valgkamp om kollektivtilbud, kommuneøkonomi og eldreomsorg føles meningsløst for mange. For ham er det terapi.
– Valgkampen trekker meg tilbake til hverdagen. Det hjelper, sier han til nrk.no.
Ny betydning
Etter 22. juli betyr den røde AUF-logoen på hettegenseren hans mer enn ungdomspolitikk. Men Jaber vil ikke fortelle skolejentene utenfor Tveita senter i Oslo hvordan han overlevde massakren på Utøya. Han klarer å vri samtalen, får dem til å love å være venner for alltid og gir alle en« high five» før de fortsetter veien hjem.
Jaber trekker pusten dypt. Det er ikke første gang fremmede tvinger fram samtaler om Utøya.
– Men jeg vil ikke snakke så mye om det. Nå er det valgkamp, sier han til nrk.no.
Sammenheng med terror-angrepene
Årets skolevalg har en rekordstor påmelding. 411 skoler over hele landet deltar, og til sammen skal 186 000 elever avgi sin stemme, over 11 000 mer enn ved sist lokalvalg.
Ifølge Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste, som organiserer skolevalgene, henger rekorden trolig sammen med terrorangrepene 22. juli.
– Det er naturlig å tenke at oppmerksomheten rundt valgdeltagelse, demokrati og samling rundt verdier spiller en rolle, sier administrerende direktør Bjørn Henrichsen til nrk.no.