- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
Forslagene kommer i en periode der Norge i likhet med mange andre land er i unntakstilstand, der både helsevesenet og økonomien er under hardt press. Generalsekretær Birgitte Lange mener likevel regjeringen må øke den globale innsatsen, når koronaviruset nå sprer seg stadig mer også i de fattigste landene.
– Selv i denne krevende tiden kan vi ikke bare tenke på oss selv. Vi kan ikke, og har ikke lov til, å glemme verdens fattigste og mest sårbare. Statsminister Erna Solbergs oppfordring om en dugnad for å beskytte de mest sårbare her hjemme må også gjelde internasjonalt. Ellers svikter vi vårt moralske ansvar for å vise global solidaritet, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna til Vårt Land.
Organisasjonen kommer med flere konkrete forslag til regjeringen, for å trå til i en krisesituasjon der ikke minst mange barn i utviklingsland vil rammes på flere områder. Et forslagene går ut på at Norge tar imot 5.000 kvoteflyktninger per år, samt bidrar til å relokalisere 750 flyktninger fra de overfylte og helsefarlige flyktningleirene i Hellas.
FN har i flere år bedt Norge om å ta imot minst 5000 flyktninger, men regjeringen har begrenset seg til 3.000 kvoteflyktninger fra FN årlig.
– Dagens nivå på 3.000 kvoteflyktninger er veldig lavt. I en situasjon med rekordlavt antall asylsøkere har Norge kapasitet til å ta imot langt flere, og 5.000 kvoteflyktninger på litt sikt er helt overkommelig. Dersom de skal i karantene på grunn av koronapandemien, er det massevis av ledig kapasitet for eksempel på hotellene i Gardermoen-området og på ankomstsenteret i Råde i Østfold, sier Lange.
–Her må vi selvsagt ta hensyn til smittevern i den fasen vi er i nå, og finne gode løsninger på sikt, understreker hun.