Skiller gutter og jenter for å unngå hets

 
Foto: Janet Ohemeng
Utrop møter jentene Samsam Mohammed Dakare og Amelia Noori Brynnum på jentekveld hos Røde Kors. Begge er klar over kjønnskillet på fritidsklubbene, og det er ikke tilfeldig at de er på jentekveld denne onsdagen. 

– Jeg har kommet hit et par ganger når det har vært gutter her, men har følt meg ukomfortabel, sier Amelia.

Frekke gutter

Samsam utdyper det Amelia sier med at det finnes inngrodde formeninger blant noen av de muslimske guttene om jenter som går med sjal og oppholder seg i samme rom som dem.  

– Det er mange gutter som er frekke og ser på deg på en dårlig måte. De tenker: «Hvorfor er de her?». Hvis de ser ei jente som kødder med gutter, eller snakker med gutter som ikke er religiøse, tenker de negativt og tror man er lett på tråden. Da konfronterer de deg og gir ordre om at du ikke kan være der, fortsetter Samsam.

Religion

Både Amelia og Samsam mener at mye kommer av religion og tradisjonelle forventninger til muslimske jenter.

Respekt: Brødre og foreldre bør stole mer på jentene, mener Samsam Mohammed Dakare og Amelia Noori Brynnum på Oslo Røde Kors sin fritidsklubb på Grønland.
Foto : Janet Ohemeng

– I min religion kan ikke gutter og jenter være så mye sammen. Men det er ikke bare religion som gjør det. Det ligger også inni meg at jeg er mer komfortabel med å være med jenter. De er mye enklere å snakke med, sier Amelia.

Derfor velger begge jentene å dra til senteret på jentekveldene. Da kan de være seg selv.

– Når det er jentekveld, kan man danse, være med folk og prate helt åpent. Man kan være seg selv, sier Amelia.

Baksnakking

De to ungjentene forteller om andre jenter som har opplevd å bli baksnakket av vennene til brødre sine. De har «sett dem flørte med gutter» eller «oppføre seg uskikkelig». Da har de gjerne fått beskjed om ikke å dra til steder hvor de kan komme i kontakt med gutter, fordi gutter kan få dem med på ting de ikke skal gjøre. Familien, og gjerne da brødre, hevder det er til jentenes eget beste.

– Familien min tenker ikke på hva jeg selv vil gjøre galt, for de stoler såpass på meg, men de er mer bekymret for hva guttene kan finne på. Derfor er det til mitt eget beste at jeg unngår å komme i kontakt med slike gutter, sier Amelia.

Trenger forandring

– Hva er forskjellen på at gutter og jenter har kontakt på skolen og på fritidsklubber?

– På skolen går man for å få en utdannelse, og man kan ikke unngå at gutter og jenter blandes der. Der er man mer fokusert på skoleoppgaver og å gjøre noe ut av skoledagen enn på fritidsklubber, hvor man går for å slappe av, sier Amelia.

De er likevel enig i at det ikke burde være sånn, og at guttene burde respektere alle som de er. Samsam mener nordmenn kan hjelpe de muslimske guttene til å innse at man ikke skal oppføre seg slik. Amelia mener det er bedre å ha det som det er, med flere jentekvelder. Begge mener likevel at et flerkulturelt møtested skal være åpen for alle, også muslimske jenter.