- Tafatt mot rasisme - 04.07.2002
En effektiv innsats mot rasisme og diskriminering krever et kontinuerlig, fokusert og langsiktig arbeid. Det er viktig at dette arbeidet ikke nedprioriteres på grunn av enkelthendelser som preger den offentlige debatten, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg i en pressemelding. Hun fortsetter med å påpeke at den nye handlingsplanen mot rasisme og diskriminering er et ledd i regjeringens langsiktige innsats, og inneholder en rekke nye tiltak som skal gjennomføres i løpet av den neste fireårsperioden.
– Det er positivt at regjeringen i så stor grad erkjenner problemets eksistens. Denne planen er bedre enn de foregeånde og viser vilje til handling, men motet svikter når tiltak skal konkretiseres, sier Butt.
Butt er trolig ikke den eneste som undrer seg over regjeringens manglende konkretiseringer. Det eneste konkrete tiltaket som foreslås mot rasisme på Internett er en tipstelefon hvor man kan ringe Kripos om rasistiske nettsteder.
– Et underlig forslag, sier monitorredaktør Tor Bach.
– Politiets Sikkerhetstjeneste har utmerket oversikt over høyreekstremistene, og at politiet skulle ha behov for en egen tipstelefon er rent anstaltmakeri. Omfanget av rasistiske nettsteder er ikke større enn at man lett kan skaffe seg oversikt på en ettermiddag. Problemet med disse sidene er å skaffe bevis for hvem som driver dem, og å tiltale dem, ikke å finne ut at nettstedene finnes. Jeg forstår heller ikke hvorfor denne virksomheten skulle overføres fra PST til Kripos.
Bach er opptatt av at ingenting gjøres med spredning av hatmusikk:
– Dette er et langt alvorligere fenomen, og bidrar både til rekruttering til- og finansiering av rasistiske bevegelser, forklarer han, og ber regjeringen komme opp med konkrete forslag i stedet for at rasismesaker mot hatkremmere henlegges.
Regjeringen sier i tiltaksplanen at de vil videreføre støtten til Prosjekt Exit, som hittil har vært svært omstridt, har de mulighet til å oppnå noe i fremtiden?
– Meningsløse exitprosjekter hvor millionene flyr og resultatene uteblir har vi sett nok av, og det er pinlig at regjeringen binder seg til å støtte et så totalt unyttig prosjekt som Exit i ytterligere fire år, fnyser Bach.
Antirasistisk Senters Nadeem Butt er opptatt av at ingen tidligere handlingsplaner er evaluert:
– Denne planens manglende konkretisering gjør den også lite egnet for evaluering. Dermed slipper regjeringen å bli stilt til ansvar. I planen konstateres det at bolig er et stort problem for minoriteter i Norge, men det fremmes ingen forslag som vil minske diskriminering på boligmarkedet i noen særlig grad. Regjeringen vektlegger holdningenes betydning i handlingsplanen, men hvorfor begrenses da det holdningsskapende arbeidet til skolen?
– Hovedtyngden av diskriminering i Norge utøves av voksne, forklarer Butt, og det ville være en god idé å kjøre en nasjonal holdningskampanje rettet mot den voksne delen av befolkningen. En slik kampanje burde ha en saklig og faktabasert vinkling for å veie opp mot den elendighetsbeskrivelse og problemfokusering som formidles via massemedia. Det er bemerkelsesverdig at frivillige organisasjoners arbeid og publikasjoner blir sitert en rekke steder i planen, men de inngår ikke som en del av arbeidet mot rasisme i planen. Eksempelvis trekker man fram at frivillige spiller en viktig rolle og har viktig erfaring og kunnskap. Dette skal imidlertid samles og formidles av UDI og ikke organisasjonene selv, avslutter Butt.