44.000 nordmenn til Erna Solberg: Evakuer barna fra gresk flyktningleir nå

Aksjonen går ut på å redde om lag 1.600 barn og sårbare vekk fra den overfylte flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos,
Mandag vil lederne bak aksjonen om å evakuere barn og sårbare fra Moria-leiren på Lesvos overlevere 44.504 underskrifter til statsminister Erna Solberg.

Foruten underskriftene støttes aksjonen av over 20 frivillige organisasjoner som Amnesty International, Røde Kors, Leger Uten Grenser, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Initiativtakerne bak underskriftsaksjonen vil overlevere regjeringen underskriftene mandag.

I tillegg har 220 000 mennesker vært innom online stream fra demonstrasjonen på onsdag. Dette viser et enormt folkelig engasjement og et tydelig krav til Regjeringen om å handle.

Aksjonen går ut på å redde om lag 1.600 barn og sårbare vekk fra den overfylte flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos, like vest for kysten av Tyrkia. Der oppholder om lag 20.000 personer seg, og nå frykter mange for konsekvensene dersom koronaviruset også bryter ut i leiren.

– Betingelsene i Moria har vært bekymringsfulle lenge. I snart fem år har vi advart om at leveforholdene er skadelige, særlig for barna. Med corona på toppen er situasjonen blitt svært kritisk og det er bare spørsmål om tid før vi ser dødsfall der. Barna er redde for sine foreldre og syke familiemedlemmer, og den lille hjelsehjelpen som finnes for dem i dag vil være totalt beslaglagt av corona-tilfeller når viruset kommer til leiren, sier skriver Katrin Glatz Brubakk.

Hun er barnepsykolog og initiativtaker til kampanjen «Evakuer barna fra Moria nå».

– Regjeringen har gjentatte ganger sagt at de vil være med og ta ansvar for flyktningsituasjonen. Den langsiktige løsningen de snakker om er det fint at man prøver å få på plass, men nå er situasjonen så akutt at man må evakuere de mest sårbare først,

Les også: – Mitt hjerte er i Moria

Før helgen uttalte statsminister Erna Solberg (H) at det på det nåværende tidspunktet ikke er aktuelt å hente noen ut av leieren, men at Norge har gitt penger blant annet til å flytte enslige mindreårige til egne mottak på fastlandet. Justisminister Monica Mæland sa at hun venter på en felles europeisk løsning.

– Når det gjelder relokalisering, har vi sagt at vi skal være med på brede europeiske løsninger. Så langt har ikke det lykkes i å få på plass, sa statsråden som la til at dette for øyeblikket er vanskelig ettersom de fleste luftrom, flyplasser og transportmuligheter ikke er til stede.

Aksjonen krever at Norge slutter seg til det tysk forslaget, som støttes av sju andre land blant annet Frankrike og Finland, om å evakuere de 1.600.

– Alle som evakueres må selvsagt i karantene og testes og alle smitteverntilak må følges. Men det er fullt mulig å gjøre dette både sikkert og forsvarlig, sier Brubakk.

Bruk cruiseskip

– Vi ber regjeringen vurdere å bruke cruiseskip eller andre egnede skip for rask evakuering av flyktningene fra de greske øyer, sier Terje Einarsen, styreleder i ICJ, International Commision of Jurists, avdeling Norge.

Corona-krisa gir ledig kapasitet i skipsnæringen, som igjen kan utnyttes til å evakuere flyktningene fra de greske øyene.

– Jeg har jobbet med flyktningspørsmål i 30 år, og har nå sett på hva som er praktisk og rettslig mulig. Og humanitært nødvendig. Vi er nødt til å gjøre noe, sier Einarsen.

Han har også vært i kontakt med FNs organisasjon for flyktninger, UNHCR, som er positiv til forslaget.

– Om vi ikke gjør noe, vil katastrofale ting skje. Dette er en varslet katastrofe der politikerne er nødt til å ta ansvar, sier han til Dagbladet.