For tre uker siden ble 200 sendt tilbake Romania, men mandag kom 90 tilbake


Foto: Pixaby
Oslo kommune returnerte ikke bare bostedsløse.

Søndag 15. mars kjørte den første gruppen på 63 rumenere tilbake til Romania. Deretter fylte Oslo kommune opp et eget fly for å returnere resten av rumenere tilbake til Romania.

– De tilreisende er engstelige for smitte, både for seg selv og for familien som mange har etterlatt i hjemlandet. Samtidig er vi avhengig av at de som oppholder seg i Oslo kommune enkelt kan forholde seg til tiltakene vi nå har innført, uttalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Og Oslo kommune har hevdet at rumenere var bostedsløse.

Ingen av de 203 ble testet før avreise til tross for at det var langt flere smittetilfeller i Norge enn i Romaina. Øyvind Arum, spesialrådgiver i kommunikasjon ved Byrådslederens kontor, forteller at testing ikke ble gjennomført.

– Rumenerne ble ikke testet for korona før turen, men så vidt vi vet var det ingen som hadde symptomer, uttalte han til Utrop.

På grunn av korona ble grensene stengt 16. mars, og ingen fikk komme til Norge. Det ble innført noe som heter “bortvisning mv. av utlendinger uten oppholdstillatelse” fra 18. mars, altså alle EØS-borgere kunne bli bortvist dersom de ikke hadde oppholdstillatelse i Norge. Vanligivs trenger ikke EØS-borgere slik tillatelse, de reiser til Norge og registrere seg hos norske myndigheter for deretter å jobbe.

Men så ombestemte staten seg og 31. mars lettet Justis- og beredskapsminister Monica Mæland på grensekontrollen for å gjøre det enklere for utenlandske sesongarbeidere “å bidra i norsk landbruk.” I følge landbruksnæringen er det behov for rundt 20 000 sesonarbeidere i perioden april til september, for uten utenlandske sesongarbeidere ville landbruket så å si stoppet opp. Sesongarbeidere i landbruket blir nå regnet som en kritisk arbeidsgruppe.

6. april kom 90 sesongarbeidere fra Romania

Alle 90 som ankom ble satt i 14 dagers karantene.

En av arbeiderne som NRK pratet med sier at de ikke hadde noe annet valg enn å returnere til Norge, fordi NAV-systemet og permitteringspenger ikke gjelder i Romania. Mannen jobber som rørlegger i Viken. Hans arbeidsgiver hadde også gitt beskjed om at det var mye å gjøre.

85 av de 90 hadde arbeidstillatelse i Norge, og de fem som ikke hadde tillatelse ble sendt tilbake til Romania.

Mange bønder er lettet for at sesongarbeidere som har spesialkompetanse og som har jobbet her i mange år, nå endelig får lov til å komme inn i Norge, skriver NRK.

– Det er veldig viktig. Det er noen som gruer seg til sesongen starter, sier Thorleif Müller, leder i Norges Bondelag Vestfold.

9.april: Det er ikke lenger krav om at de er ansatt i en næring hvor det er kritisk behov for arbeidskraft for å komme til Norge, ifølge regjeringen. Ei heller må de ha begynt arbeidet i Norge før innreiserestriksjonene ble innført. Men reglene for karantene vil fortsatt gjelde for dem som kommer for å jobbe, presiserer gjeringen.

Europeisk problem

Spania og Italia, som er blant drivkreftene i europeisk landbruk, har også problemer med å fylle tomrommet etter sesongarbeidere som sliter med å komme seg til de respektive landene. Ifølge bondelaget i Italia er om lag 25% av all matproduksjon i landet avhengig av rundt 370 000 utenlandske sesongarbeidere hvert år, hvor rumenere utgjør en brorpart med over 100 000 sesongarbeidere i Italia årlig.

I Frankrike rapporteres det også om mangel på arbeidere som kan høste frukt og grønnsaker. Franske bønder vil trolig trenge rundt 200 000 sesongarbeidere for å sikre høstingen for sesongen.

Også Tyskland henter arbeidere fra Romania. Den første gruppen med rumenske landbruksarbeidere som skal jobbe med innhøsting i Tyskland, har ankom Berlin 9. april, ifølge NTB.

Det er planlagt ytterligere to flygninger med landbruksarbeidere torsdag, ifølge en talsperson ved Berlin Schoenefeld-flyplassen.

Vil få tak i enda billigere arbeidskraft fra land utenfor EØS

Polakker trenger ikke lenger arbeidstillatelse til å komme til Norge siden Polen er med i EU/EØS. Men færre og færre polakker vil jobbe i norsk landbruk på grunn av lave lønninger.

I følge en pressemelding fra UDI jobber UDI og med Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) for å avklare behovet og finne mulige løsninger på mangelen på sosongarbeidere. I fjor kom 3.700 personer fra land utenfor EØS-området til Norge på sesongarbeidstillatelser. Omtrent 70 prosent jobbet i jordbruksbransjen. Halvparten av dem kom fra Vietnam og 30 prosent fra Ukraina.

Tirsdag er det 291.000 personer registrert som helt ledige, ifølge foreløpige tall fra Nav. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken. Disse får dagpenger eller annen ytelse fra staten mens de er permittert.

Også i Spania er det mange arbeidsledige som følge av koronkrisen, men der lar myndighetene spanske arbeidsledige i å jobbe i landbruket uten at de mister dagpengene. Lovlige migranter får også jobbe i landbruket for å dekke behovet.