– Kvoteflyktningordningen er ikke optimal i humanitære kriser som i Moria

Marthe Engedahl, fagansvarlig for barns rettigheter i UNICEF Norge, mener Norge må snarest hente inn mindreårige og sårbare fra de greske leirene.
Foto: Carl J. Asquini
FN er ikke til stede for å velge ut kvoteflyktninger fra Moria-leiren i Hellas, ifølge Justisdepartementet. Uriktig, mener UNICEF Norge-jurist.

Utspillet fra regjeringen er en reaksjon på Arbeiderpartiets forslag på å hente inntil 500 ekstra kvoteflyktninger, blant annet fra Moria-leiren i Hellas, hvis dette gjøres i samarbeid mellom Norge og FN.

– Det er ikke noe system for behandling av og uttak av kvoteflyktninger i Hellas. Det har aldri vært satt opp et slik system der, sier statssekretær Hilde Barstad (H) i Justisdepartementet til NTB.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) velger ut kvoteflyktninger.

– Så vidt vi er kjent med nå, er ikke UNHCR til stede på øyene i Hellas, legger hun til.

Feilinformasjon

UNICEF Norge mener på sin side at uspillet fra regjeringen er feilinformasjon.

– Å si at “FN ikke er til stede for å velge ut kvoteflyktninger fra Moria-leiren i Hellas” er uriktig, sier Marthe Engedahl, barnerettsjurist og fagansvarlig for barns rettigheter i UNICEF Norge, til Utrop.

– FN er sterkt tilstede, også via UNICEF og høykommisjonæren og annet personnale. Akkurat nå er det 1000 personer på bakkeplan på Lesvos og andre steder i Hellas, som samarbeider med greske myndigheter.

Humanitær krise

Engedahl mener også kvoteflyktningordningen som Ap sikter til som løsning, ikke er nok slik situasjonen er nå i steder som Moria-leiren.

– Kvoteflyktningordningen er ikke optimal i en slik humanitær krise, og det vil ta for lang tid å finne ut hvem som har beskyttelsesbehov. Vi må få ut barn fra leiren. En asylprosess vil uansett finne sted i Norge.

En annen påstand får ut på at “utfordringene i tilknytning til den diskusjonen som har vært når det gjelder relokalisering, er at det ikke finnes noe kvalitetssikret system for hvordan et utvalg skal skje der”

– Vi mener dette også er feil. UNICEF har et slikt system og jobber kontinuerlig med lokale og nasjonale myndigheter i Hellas. Våre medarbeidere på plass gjør grundige helsesjekk og en “barnets beste-vurdering”. EU-kommisjonen vil kommende uke igangsette en standardprosedyre med kvalitetssikring, blant annet på uttransportering av barna og andre i leirene.

Systemer på plass

Engedahl mener sistnevnte tilbakeviser et annet argument fra Justisdepartementet, om at man “må vente til det finnes systemer for å gjøre det, og til korona-situasjonen har roet seg”.

– Viruskrisen gjør det enda viktigere å få til en kjapp uttransportering ut av leire med uverdige sanitære forhold. Barna fra Moria som eventuelt havner i Norge vil i likhet med alle som krysser grensen også bli satt i karantene.

– Vil dere ha relokalisering?

– Helt klart. Vi ønsker å ha fokus på medmenneskelige tiltak i en krisesituasjon. Vi merker at debatten om Moria-barna, slik mange andre debatter om asyl og innvandring er sterkt politiserte. En slik debatt påvirker offentligheten, og at det ofte kan få uheldige utslag, som i form av feilinformasjon. Her trengs det mer fakta om hva som foregår på bakkeplan.