– Viktige endringer i §135a

Beheim Karlsen saken viser at §135a ikke rammer grovt rasistiske ytringe som er fremsatt på offentlig sted. Antirasistisk Senter er kritisk til at den nye lovteksten ikke vil gi den nødvendige rettsbeskyttelsen, og det er skuffende i forhold til regjeringens uttalte politikk på dette området.

– Det er viktig at Stortinget gir politiet bedre lovgrunnlag for å
gripe inn mot organisert rasisme, og den endring av §135a som nå er foreslått viktig i så måte, sier Nadeem Butt, leder for Antirasistisk Senter.

Forslaget har tre momenter:

1. Man innfører ikke noe generelt organisasjonsforbud

2. Politiloven er tilstrekkelig for å forby rasistiske demonstrasjoner

3. Det innføres et forbud mot rasistiske symboler.

– Antirasistisk Senter har arbeidet for disse tre vurderinger i mange år, og vi er følgelig fornøyde med disse forslagene, sier Nadeem Butt.

– Et organisasjonsforbud ville være et farlig feilspor og ville ikke ha effekt i forhold til de grupper det skulle vært ment å ramme.

– Politilovens §11 tredje ledd gir allerede politiet anledning til å stanse rasistiske demonstrasjoner og et eget forbud ville være å slå inn åpne dører.

– Symbolforbud er viktig; både for signaleffekten og det kan gjøre politiets arbeid i forhold til rasistiske organisasjoner enklere. Rasistiske organisasjoner kan ikke lenger bruke hakekors og lignende, og dette er et viktig middel for å bekjempe deres virksomhet.