- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Utrop var tilstede under presentasjonen på Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets lokaler på Stensberggata. Bakgrunnen for presentasjonen ligger i avslutningen av regjeringens treårige handlingsplan mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (2008-11), hvor direktoratet ville markere avslutningen på arbeidet ved å vise frem informasjonsmateriell om temaet.
Viktig at menn står frem
Lokalpolitiker og prosjektleder i African Cultural Awareness, Elvis Chi Nwosu samarbeidet med de Holmlia-baserte rapperne Prayaz (Zane Ebad, Shazab Iqbal og Mavis Frimpomaa) og laget for et og halvt år siden et rap-innslag hvor de laget en musikkvideo kombinert med en kortfilm hvor de medvirkende, flesteparten norsk-afrikanske unggutter og menn, klart og tydelig sa ifra hva de mente om omskjæringspraksisen.
– Er du mann, så er du imot kjønnslemlestelse, var budskapet.
Kulturendring innenfra
Ifølge filosof Einar Øverenget, som også vat tilstede på arrangementet, handler kulturelle praksiser om konformitet, trygghet og det å følge etter hva andre, særlig det store flertallet, gjør.
– Kultur er sterkt preget av ønsket om å ha en gruppetilhørighet og en identitet, siden mennesker er naturlige flokkdyr. Hvis mange nok gjør noe, så vil dette ende opp med å bli en rutine hos resten.
Øverenget hevder endringene i kulturelle praksiser forutsetter imidlertid ikke bare hva folk tenker og mener, men hva de gjør aktivt.
– For 20-30 år siden var det å røyke i barnehager og offentlige steder en kulturelt akseptert praksis i Norge. Så kom røykeloven, og deretter endringen i oppførsel og vaner. Vi gikk fra holdnings- til handlingsendring. Å få med folk på tanken om at ting kan være annerledes og kan endres forutsetter at man tar et oppgjør med konformitet og fortid som begrunner de gamle kulturelle praksisene. Å kunne utfordre seg selv som samfunn og spørre “hvorfor ting skal være slik?” er viktig når man tenker fremskritt.