Krasniqi-saken

Her er brevet i sin helhet:

V/Reidun

Roland
Røros, 2.juli 2000

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Regjeringskvartalet

Oslo

OFFENTLIG GRANSKNING AV UTLENDINGSNEMNDA

Medmenneskelighetskomiteen på Røros ber om at det blir satt ned et offentlig utvalg til å granske UNE for den praksis de utøver i behandling av flyktningesaker. På oss vanlige borgere av landet virker det som rene Bingo om ærlige og godt integrerte flyktninger skal få opphold her i landet eller ikke.

Verdikommisjonen hadde like før den avsluttet sitt arbeide fattet vedtak om “at kommunene bør få uttale seg i saker som gjelder utvisning av asylsøkere og rett til å legge ned vedto mot utvisning i ankesaker der det ligger “sterke menneskelige hensyn””.

På bakgrunn av at UNE totalt neglisjerer dette vedtak ved ikke i det hele tatt å ta hensyn til hva kommunene uttaler i forbindelse med utvisning av flyktninger viser de liten respekt for Verdikommisjonens arbeide og medmenneskelighet må de være totalt blottet for.

Hvis Du statsminister Kjell Magne Bondevik virkelig har ment noe med de intensjonene Du gav uttrykk for da Du oppnevnte Verdiskapningskommisjonen, så hadde Du for lenge siden stoppet den umenneskelige og tilfeldige behandling UNE gir våre nye landsmenn. De behandler mennesker som pakkepost. Du kan stoppe dette ved øyeblikkelig å gi Kommunalministeren beskjed om at UDI/UNE må stoppe all utsending av vel etablerte flyktninger. Dette er ikke noen enkeltsak som Du kan bli beskyldt for å “blande” Deg opp i, for dette angår alle kommuner som har mottatt og integrert flyktninger over hele Norge. Dette sier vi så sterkt for å understreke at nå må Du handle raskt skal Du som Statsminister beholde noe troverdighet når det gjelder verdiskapning og medmenneskelighet.

I tillegg går “utkastelse” av nye landsmenn som samtidig er et verdifullt bidrag til å holde “liv” i et sårbart næringsliv her i distriktsnorge. Med andre ord direkte disktriktsfientlig.

I tillegg er den arroganse nemnda utviser overfor oss vanlige norske borgere, som er deres egentlige “arbeidsgivere” uten sidestykke i norsk forvaltning. Vi minner om at det er vi som avgjør hvem som skal velges inn på Stortinget. Hvordan kan det skje at en offentlig oppnevnt organisasjon kan være så totalt fritatt fra vanlig forvaltningspraksis? Og at de i tillegg ikke utøver vanlig god folkeskikk gjør det ikke bedre.

Vi ønsker at professor Henning Jakhelln blir leder for utvalget og et annet medlem vi mener vil ha mye å bidra med her er professor Arnulf Kolstad, Trondheim.

Særlig siste sak som nå er blitt avslørt i advokatfirma Furuholmen forsterker vårt krav om en granskning av hele organisasjonen.

Med hilsen

Reidun Roland