Sammen med en annen fra den høyreekstreme og nasjonalsosialistiske bevegelsen møtte 51-åringen tiltalte ved tigerstatuen foran den gamle Østbanehallen i Oslo 11. juli i fjor.
Bakgrunnen for møtet var at 22-åringen hadde søkt om medlemskap i DNM. I løpet av en times samtale på en kafé ble Manshaus stilt spørsmål, slik at de kunne danne seg et inntrykk av ham, og få svar på hvorfor han søkte seg til organisasjonen.
– Det er strengt forbudt å bruke offentlig vold i bevegelsen. Det medfører umiddelbart utestenging. Han reagerte ikke på det da han ble informert om det, sa vitnet.
Senere la han til at det ikke hadde vært så bra for DNMs sak om Manshaus hadde vært medlem hos dem da han gjorde det han er tiltalt for.
– Han sa ikke så mye under møtet. Jeg oppfattet ham som ganske upolitisk. Han var mest bekymret over innvandringsspørsmålet, svarte han når aktor ville vite hvordan han hadde oppført seg og hva han hadde sagt.
Philip Manshaus er tiltalt for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre i Bærum 10. august i fjor.
Tingrettsdommer Annika Lindström viste til at rundt ti sider av dokumentasjonen inneholder opplysninger om svært personlige forhold om en avdøde person.
Hun la også til at det tidligere har vært lekkasjer i pressen og at saken følges av utenlandske medier som nødvendigvis ikke følger Vær varsom-plakaten.
En nær venninne av ham fra Oslo by steinerskole tegnet et sympatisk bilde av ham. Hun beskrev ham som snill, morsom og fascinerende.
Men etter noen år dukket en ny Philip Manshaus opp. På en kafé i Oslo hadde de to en samtale som gjorde henne redd og ukomfortabel. Temaene var blant annet etnisitet og det å ha biologiske foreldre.
– Jeg dro hjem med en dommedagsfølelse, forklarte hun.
Siste gang hun ser tiltalte er julen 2018.
– Det første jeg tenker når jeg ser ham er: Wow! Hvem er denne personen? Han gikk og beveget seg annerledes. Han så velstelt og veldig striglet ut, sa hun og la til at det var som om tiltalte hadde gått inn i en slags rolle.
– Vi er interessert i historie begge to. Philip fortalte at han hadde lest Mein Kampf. Han mente at det som sto der, stemmer, sa vitnet.
En tredje venn sa at holdningene Manshaus ga uttrykk for, som hans meninger om rase og etnisitet, påvirket hans sosiale relasjoner.
– Noen ble mer plaget av det enn andre og ville vite på forhånd om han kom til å være på fester og sammenkomster eller ikke. Det var avgjørende for om de møtte opp, forklarte han.
På et tidspunkt ble det laget en ny gruppechat med den samme vennegjengen, men uten Philip Manshaus.
– Jeg var bekymret for sinnstilstanden hans. Jeg lurte på om det var en forsmak på at han hadde endret seg betraktelig til det verre. At han hadde fått en annen virkelighetsoppfatning enn andre, sa han.