Høyresiden er historisk sterk, mens både sentrum og venstresiden befinner seg på historisk lave nivåer, mener valganalytiker, statsviter, skribent og foredragsholder Svein Tore Marthinsen.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Ifølge kronikk-kommentaren hans på nettstedet minerva.no har venstresiden vært større enn høyresiden ved alle stortingsvalg etter krigen. Nå hevder imidlertid Marthinsen at «lovmessigheten» kan stå for fall og at man om to år kan være vitne til et maktskifte i norsk politikk.
– For Ap er det å mobilisere opp mot 2009-nivået på 35 prosent ikke nok for at det rødgrønne flertallet skal gjenskapes. Også Sp og SV må opp til de samme valgresultatene for at flertallet skal ha reelle muligheter for å holde.
Kampen om den rikere middelklassen
Høyresidens fremgang ved alle valg fra og med 1997 har ifølge Mathinsen noe å gjøre med at middelklassevelgerne blir mer og mer velbeslått, og at man er i ferd med å festne et stadig bedre grep om dem.
– Flere velgere ansatt i offentlig sektor, og økende andel ikke-vestlige innvandrere i velgermassen, er velgertrender som kan kompensere i positiv retning for venstresiden, men dette er ikke nok.
Å kapre velgere i en overveldende etnisk norsk middelklasse, som får stadig bedre økonomiske kår, kan vise seg å bli avgjørende.
– Kampen om de hvite, og ganske så rike eldre og middelaldrende velgere i privat sektor, er den aller viktigste i overskuelig framtid. Her har venstresiden en utfordring av såpass betydelig karakter at den grenser opp i mot et problem, skriver han på minerva.no.