Får bot for å la papirløse jobbe

"Lala": i likhet med mange andre etiopiske papirløse kan hun ikke vende hjem. – Til det er situasjonen for farlig, sier hun.
Foto: Claudio Castello
Flere bedrifter får store bøter for at de lar papirløse flyktninger få jobbe hos dem til tross for at regjeringen har fratatt de papirløse retten til dette. Den største boten er på 500 000 kroner.
Blant de bøtelagte er Stavanger universitetssjukehus (SUS) som må punge ut med 350 000 kroner for å ha hatt ti papirløse i arbeid, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi vedtar forelegget. Da vi ble gjort oppmerksom på lovbruddet, avsluttet vi straks vårt arbeidsforhold til de papirløse. Vi endret også rutinene, slik at dette ikke skal skje igjen, sier informasjonssjef Maiken Jonassen ved SUS til Stavanger Aftenblad.

Avslutter arbeidsforhold

Solabakeren AS har fått et like høyt forelegg for å ha nektet å sparke en papirløs mann fra Eritrea. Mannen har vært ansatt siden 2004, men da han i august 2010 fikk endelig avslag på asylsøknaden, fikk han ikke skattekort og hadde ikke lenger lov til å jobbe i Norge. Bedriften jobber nå med å avslutte arbeidsforholdet.

I høst ba politiet i Rogaland statsadvokaten bøtelegge 30 firmaer for til sammen fem millioner kroner for å ha hatt papirløse på lønningslista. Den største boten er på 500 000 kroner, skriver avisen.

Mange politikere har vært kritiske til at regjeringen fratok såkalte papirløse flyktninger retten til å jobbe. Særlig har politikere fra både SV og Ap talt sin egen regjering midt imot i denne saken.

Arrogant

Generalsekretær i Rød Ungdom, Seher Aydar, mener det er arrogant av regjeringen å overkjøre lokalpolitikerne som kjenner til situasjonen og viser til tall fra Statistikk sentralbyrå som tilsier at flertallet i befolkningen mener at man bør la de papirløse flyktningene ha samme mulighet til arbeid slik som nordmenn.

– Det vanligste i Norge er å jobbe og betale skatt. Asylsøkere og ureturnerbare som prøver å gjøre det samme får klart beskjed om at de ikke får lov til å være som oss andre og ha de samme plikter og rettigheter. Dette splitter folk, skriver hun i en e-post til Utrop.

Tvinger folk til svart arbeid

Hun mener regjeringen tar disse retten til å arbeide på lovlig vis og tvinger folk til å jobbe svart. Å gjøre det på en ordentlig måte og betale skatt blir straffet. 

– UDI publiserte nylig rapport om arbeidstillatelse. Der konkluderer de med at den nåværende ordningen bør modifiseres og legitimeres på en annen måte, eller til og med avskaffes. Hvorfor vil ikke regjeringen høre på folk, rapporter og lokalpolitikere? spør hun retorisk.