- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Førstkommende fredag skal en gruppe radikale islamister med base i Norge avholde en demonstrasjon mot krigføringen i Afghanistan. Gruppen har blant annet laget egen Facebook-side under navnet Norske soldater ut av Afghanistan, og skal etter all sannsynlighet ha stått bak en svært omstridt video på YouTube, hvor man kommer med sterke trusler mot den norske regjeringen.
Videoen, som nå er fjernet fra YouTube for brudd med nettstedets retningslinjer, viste blant annet statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og og kronprins Haakon. I tillegg var det en rekke bilder av norske soldater, samt en norsk soldatbegravelse. Gjennom hele videoen synger en stemme koranvers som satt sammen med bildene kan oppfattes om sterke trusler.
I Politiets sikkerhetstjenestes (PST) nyeste trusselvurdering går det frem at personer i ekstreme islamistiske nettverk er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Ifølge vurderingen reiser flere til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter.
Siv Alsén, informasjonsansvarlig i PST, sier til utrop.no at man nå undersøker om truslene som er lagt ut kan være i strid med norsk terrorlov.
– Hvis det viser seg at det har blitt gjort lovbrudd så er det ikke usannsynlig med pågripelse.
Kan vi se starten på et “digitalt” og “hjemlig basert” ytterliggående islamistmiljø som i fremtiden kan true Norge?
– Foreløpig vil vi avvente med å spekulere. Vår jobb går nettopp ut på å hindre at verbale trusler i det offentlige rom skal utvikle seg til å bli politisk motivert vold, ifølge Alsén.
Vanlig propagandverktøy
Linda Alzaghari, leder i Minotenk (Minoritetspolitisk Tenketank), sier til utrop.no at hun skjønner at videoen kan oppfattes som en trussel.
Religiøst misbruk
Alzaghari sier seg enig når Utrop spør om bruken av koransitater i en så ekstrem kontekst som den overnevnte trusselvideoen er misbruk av religionen.
– Vi har jo også eksempler i andre religioner, hvor hellige skrifter brukes for å legitimere ulike former for undertrykkelse.
Hun legger til at dette også handler om enkeltindividers opprørstrang og oppmerksomhetsbehov, og at videoen neppe er uttrykk for genuint engasjement for afghanske sivile.
– Folk lærte mye ut av karikaturdemonstrasjonene for to år siden, da en liten ytterliggående krets kuppet det hele og fikk all oppmerksomheten. Norske muslimer er blitt mer bevisste på hvem som står bak aksjoner, Facebook-grupper og demonstrasjoner. En ting er å demonstrere og vise at man er uenig i Norges og NATOs politikk på en fredelig måte; en annen er å la enkelte misbruke denne plattformen til å spre sine ekstreme meninger, sier Minotenk-lederen.