- Lag jollof rice - 27.05.2016
- – Hiv-positive kvinner skjuler sykdommen - 12.06.2012
- Enveisbillett til Stavanger – med hjelp fra mamma - 22.04.2012
En ny undersøkelse laget av Institutt for samfunnsforskning, viser at de med utenlandsk navn har mindre sjanser for å bli kalt inn til intervju enn de med norsklignende navn. Man skal ikke la seg skremme av denne rapporten. Verden forandrer seg raskt.
– Stadig flere arbeidsgivere ser aktivt etter de beste, uansett bakgrunn, med pågangsvilje, mot og nye perspektiver, sier Dilek Ayhan, daglig leder i Alarga. Alarga hjelper norske selskaper med å tiltrekke og beholde topptalent med interkulturell kompetanse.
Selskapene ser etter arbeidssøkere som vil litt mer enn andre, som brenner for sitt fagområde og som er sultne på utfordringer.
– For å komme i betraktning som kandidat må du ofte, i tillegg til gode faglige prestasjoner, også kunne vise til samfunnsinteresse og sosialt engasjement, sier hun.
Hennes forslag er å ta kontakt med personer man ser opp til i næringslivet, be om råd og veiledning og vise engasjement.
– Vær aktiv
Hun mener arbeidssøkere må huske at de er en blant mange søkere. Selvfølgelig er det den som har lagt inn mest arbeid i forkant av et intervju, og som er mest motivert og som gløder av engasjement som får jobben.
– Det handler om å delta og være aktiv der det gjelder; spør om råd fra venner og kjente og finn de riktige nettverksarenaene for ditt fagområdet. Velg ut tre selskaper du synes er spennende og sett deg inn i deres virksomhet og det markedet de opererer i. Det er viktig å møte forberedt på intervjuer. De som gjør det, får jobb. Det sier Dilek Ayhan i Alarga.
Innvandrere jobber hardt
– Noen selskaper innrømmer likevel at de dropper de med utenlandsk navn?
– Det er en naturlig menneskelig reaksjon på det ukjente, man søker heller til det trygge. Det er kostbart og ubehagelig å ansette feil person, mens en dyktig nyansatt kan bidra til å føre selskapet og sin avdeling flere steg fremover, sier hun.
Ifølge Dilek stormer unge flerkulturelle frem i dagens Norge. De blir leger, ingeniører, økonomer og jurister. Det blir en tøff kamp om deres kompetanse i fremtiden, ikke bare i Norge, men også internasjonalt.
Undersøkelsen Diskrimineringens omfang og årsaker: