- Illustratør med blikk for det norske - 21.04.2012
- – Må tørre å kritisere foreldrene - 19.03.2012
- – Sakkyndige må få lov til å gjøre jobben sin - 21.02.2012
Den 24 år gamle Garolin Nesaraja var asylsøker fra Sri Lanka. Etter fem år i Norge tror politiet at hun selv har startet brannen som tok både hennes og hennes 20 måneder gamle sønn, skriver Bergens Tidende. Grunnen skal ha vært blant annet det endelige avslaget om oppholdstillatelse.
– Dette er en dyp, dyp tragedie som ingen ende ville ta fra Garolin kom til Norge til hun endte sine dager, sier Kristine Aarre Hånes, som har vært Garolins advokat siden 2007 til Bergens Tidende.
Garolin ble født inn i en fattig familie på Jaffna i Sri Lanka i 1987. Hun var eldst i en søskenflokk på fem. I 2003 skal hun ha blitt vervet av separatistbevegelsen Tamiltigrene. Hun var da 16 år. Ett år senere døde moren, og barnesoldaten Garolin fikk permisjon for å reise hjem til begravelsen. Hun vendte aldri tilbake. Garolin ble etterlyst av Tamiltigrene. Derfor turde hun ikke å forlate hjemmet og levde som i et fengsel, skriver Bergens Tidende.
Dette er en dyp, dyp tragedie som ingen ende ville ta fra Garolin kom til Norge til hun endte sine dager.
Garolin var 19 da hun kom til Norge. Etter et kort opphold ved mottaket i Førde, søkte hun om midlertidig arbeidstillatelse og flyttet inn hos fjerne slektninger i Bergen. De neste to årene arbeidet Garolin både på hotell og som renholder, samt som hushjelp for ekteparet. Deler av lønnen hennes skal ha gått rett inn på ekteparets konto. I 2009 ble det tamilske ekteparet pågrepet og siktet for menneskehandel. Politiet mente de hadde utnyttet og kontrollert Garolin i to år. I fjor ble saken lagt vekk på grunn av bevisets stilling, melder Bergens Tidende.
– Saken var en enorm belastning for Garolin. Etterpå følte hun seg utstøtt av det tamilske miljøet og utrygg i Bergen, forteller Hånes til Bergens Tidende.
Som følge av hendelsen, flyttet hun tilbake til asylmottaket i Førde. Hun forelsket seg i en kurder som hun fikk en sønn med i 2010. Søsteren Meera var den eneste i hjemlandet som Garolin holdt kontakten med og hadde et nært forhold til. Situasjonen ble derfor verre da Garolin fikk vite at søsteren hadde blitt drept i sitt hjem. Dette skjedde i desember.
Uken etter søsterens dødsfall kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE). Selv om UNE la til grunn at Garolin er tidligere offer for menneskehandel og derfor tilhører en gruppe som omfattes av Flyktningekonvensjonen, er konklusjonen at det ikke var risiko for fremtidig utnytting eller forfølgelsesfare i hjemlandet.
At hun hadde født barn utenfor ekteskap ble heller ikke tatt til følge. Utreisefristen ble satt til 10. januar i år.
Mandag denne uken, klokken 14.18, overførte Garolina 3000 kroner som skulle brukes på søsterens begravelse til broren i Sri Lanka. En time senere startet brannen som tok livet av Garolina og sønnen, melder Bergens Tidende.