Med etnisk profilering menes det at personer blir anholdt eller utsatt for kontroll på bakgrunn av stereotypier knyttet til hudfarge eller etnisitet.
Statsministeren sier til Dagbladet at etnisk profilering skjer i Norge og gir uttrykk for at det er problematisk når personer som aldri har gjort noe ulovlig, opplever at de blir trakassert.
– Ja, det har skjedd og skjer. Jeg har også venner fra andre land med en annen hudfarge, som bor i Norge og er blitt stoppet av politiet og spurt om de har oppholdstillatelse. Særlig i ungdomstiden. Adopterte som blir stoppet fordi de har en fin sykkel, selv om de er oppvokst i Fana, som er et fint strøk i Bergen. Alt det der skjer, men norsk politi er blitt utrolig mye flinkere, sier Solberg.
Politidirektør Benedicte Bjørnland sier politiet har nulltoleranse for rasisme i etaten og at de jobber med holdninger.
– Det betyr ikke at rasisme ikke forekommer i vår etat, for det kan det gjøre, men det er ingen systematikk i det, og vi jobber hardt for å forebygge dette, sier hun.
Etnisk profilering er ikke en arbeidsmetode i politiet, understreker Bjørnland.
– Politiet har et stort fokus på at kontroll av personer skal foretas på en etisk og kvalitetsmessig forsvarlig måte – etter hjemler i politiloven eller utlendingsloven. Kontroll på bakgrunn av hudfarge skal ikke gjøres og er ikke noe grunnlag for kontroll.
Politiet jobber for bedre kommunikasjon med minoriteter
Politioverbetjent Gunnar Lien Holsten i Oslo politidistrikt erkjenner at enkelte politifolk ikke har vært gode nok i møte med minoritetsbefolkningen.
Holsten mener Norge har et «veldig kompetent politikorps», men han erkjenner at enkelte politifolk ikke alltid har opptrådt korrekt i møte med minoritetsbefolkningen.
– Vi har veldig mye å gå på når det gjelder å forklare folk hvorfor vi er et sted og snakker med dem. Vi snubler noen ganger i mindre god kommunikasjon. Derfor har vi funnet ut at vi må trene på det, sier politioverbetjenten til Klassekampen.
I 2007 fortalte forsker og kriminologiprofessor Ragnhild Sollund om bruk av rasistiske skjellsord i politiet. Holsten tror den tiden er forbi.
– Det er tjenesteforsømmelse, og jeg tror det er et tilbakelagt stadium. Men vi kan aldri slutte å rydde i eget hus og retorikk. Hvis vi ser kolleger som ikke følger en god standard, er det vårt felles ansvar å ta tak i det.