- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
I går åpnet kulturminister Abid Q. Raja Oslo Pride offisielt, en åpning under spesielle rammer, takket være korona-utbruddet.
Pressen var invitert til en hemmelig åpning av festivalen og fikk beskjed om å innfinne seg ved Holmekollen nasjonalanlegg like før midnatt torsdag 18. juni.
– Som far, politiker, muslim og minister for likestilling i Norge, ønsker jeg at alle skal føle seg fri, være stolte og være pride, sa kultur- og likestillingsministeren under åpningen, melder Blikk.
Antirasistisk preg på homokamp
Årets feiring av Oslo Pride er også sterkt preget av de antirasistiske Black Lives Matter-opptøyene i USA, og store deler av den vestlige verden. Opptøyene kom i kjølvannet av politidrapet på George Floyd.
– Vi kjemper for retten til å leve trygt uten frykt for å oppleve vold bare fordi vi viser hvem vi er. Alle lever ikke trygt før black lives matter. Vi vet at våre rettigheter må kjempes for. Vi vet at kampen enda ikke er over. Vi vet at vi har utfordringer innad i vår egen bevegelse, skriver Oslo Pride i en pressemelding.
Et mål at alle lever fritt
Også FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold legger seg på samme linje, og hevder den skeive bevegelsen må være antirasistisk.
– Skal vi nå vårt mål om et samfunn der alle kan leve frie og trygge liv, må vi innse at det krever at vi som organisasjon jobber antirasistisk. Det holder ikke å hevde at våre kampsakene våre skal gjelde for alle så lenge noen av oss stenges ute fra arenaer, aldri blir representert av mennesker som ligner oss selv, opplever trakassering eller møter et miljø der vi må kjempe dobbelt så hardt for å bli hørt, skriver de på nettsiden deres.