Somalia-hjelp kritiseres – trenger kompetanse!

Hjelp mennesker som lider under krise på Afrikas horn
Foto: United Nations Photos
Somalia-møtet er blitt kritisert fordi det er få somaliere tilstede, samtidig som mer enn 40 land og internasjonale organisasjoner er på plass for å bli enig om veien videre for det krigsherjede landet, ifølge Bistandsaktuelt.

– Somalia trenger kompetansen og kunnskapen til norsk-somaliere, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som deltar på høgnivåmøtet om Somalia i London torsdag, melder bistandsaktuelt.no

Nettstedet melder at Solheim kom til møte direkte fra møter i både Sudan og Mogadishu.

– Etter 20 år med krig og konflikt trenger Somalia en ny giv. Det må komme frå både internasjonale styresmakter og fra de politiske leiderne i Somalia, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim melder den overnevnte nettsiden.  

Lytt til somalierne!

Før og under møtet i London har flere organisasjoner krevd at det må bli tryggere for hjelpeorganisasjoner å arbeide i landet, og at verdens toppledere må lytte til vanlige somaliere.

Hvilken rolle kan diasporaen fra Somalia i Norge spille i fredsarbeidet framover?

– Noe av det viktigste norsk-somaliere kan bidra med er å få fram oppmerksomhet om det som skjer og situasjonen i Somalia. De kan også bruke den kompetansen og kunnskapen de har. Det er noe Somalia trenger. De har ikke hatt skoler eller en stat som fungerer på over 20 år. Her kan somaliere i utlandet gjøre en forskjell, sier Solheim til Bistandsaktuelt.

Etterhvert som Somalia stabiliserer seg kan også norsk-somaliere vurdere å investere, få fart på næringslivet og besøke landet igjen, mener Solheim ifølge Bistandsaktuelt.no.

Fluktkrise

Samtidig som London-konferansen finner sted melder Flyktninghjelpen om faren for nok en stor fluktkrise i Somalia som følge av en militæroffensiv i storskala. 

– Akkurat nå flykter tusener av mennesker for livet inn til Mogadishu, fra et område utenfor byen der det allerede er over 400 000 mennesker på flukt. Situasjonen er prekær og vi jobber på spreng med å nå frem til så mange som mulig med mat, nødhjelpsutstyr og tak over hodet, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson, ifølge bistandsaktuelt.no