- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
Det var i et intervju med VG at Venstre-profilen bekreftet at han har stilt seg til valgkomiteens disposisjon for en plass i partiledelsen, altså de tre øverste plassene.
– Jeg har sagt at jeg er motivert til å påta meg partiledervervet dersom partiet skulle finne det riktigst, men jeg er også åpen for å være nestleder. Uansett rolle i partiet, er jeg klar for å yte mitt aller, aller beste for Venstre, døgnet rundt, sier han.
Venstres valgkomité var samlet onsdag og torsdag, og komiteens leder Per A. Thorbjørnsen bekreftet at Sveinung Rotevatn, Abid Raja, Guri Melby og Iselin Nybø var kalt inn for å møte dem.
Tidligere er det bare Rotevatn som har bekreftet at han ønsker ledervervet i partiet, men nå får han altså følge av Raja, som har vært svært hemmelighetsfull.
– Ett av mine politiske prosjekt er å bygge samhold og fellesskap i hele landet, mellom folk som bor i byene og i distriktene, og bygge ned by- versus land-konflikten. Vi må sammen bygge felles fremtid med rom for alle i hele Norge.
Raja skriver videre at han vil henvende seg til tradisjonelle Ap-velgere.
– Jeg vil be sosialdemokratene vurdere oss sosial liberalere, vi er både mer miljøvennlige og mer næringsvennlige enn Ap, og vi har en sterk sosial inkluderende velferdspolitikk, skriver han.
– Og det er ikke et «must» for meg å bli partileder. Slik jeg ser det, er det viktigste å bygge et felles team, som sammen kan løfte Venstre, sier han til VG.
Til uken møttes valgkomiteen igjen, og en oppdatert innstilling måtte være klar senest 28. august.
De to nåværende nestlederne, Ola Elvestuen og Terje Breivik, har også signalisert at de ønsker å fortsette i ledelsen, hvis de er ønsket.
Valget av ny leder i Venstre kommer etter at Trine Skei Grande i mars sa at hun ikke ville fortsette til tross for at valgkomiteen hadde innstilt henne til ledervervet.
Da Grande trakk seg måtte valgkomiteen også oppdatere sin innstilling foran landsmøtet, som er utsatt til 26.–27. september på grunn av koronasituasjonen.
Jo Benkow var første politiker med innvandrerbakgrunn. Benkow var formann i Høyre fra 1980 til 1984. Benkows far forlot Russland under jødeforfølgelsene i 1905, mens moren var født i Skottland av jødiske foreldre som hadde måttet emigrere fra Litauen. Benkow engasjerte seg mot jødehat[3] som grunnlegger av Norsk Forening Mot Antisemittisme.