- En flerkulturell miljøpolitiker - 31.01.2013
- Ser lyst på den flerkulturelle fremtiden - 08.01.2013
- Ny, “vitenskapelig” Koran-oversettelse - 05.01.2013
Unge ikke-vestlige menn blir stoppet av politiet utifra en kombinasjon av utseende, type bil og tid og sted, dokumenterer ny masteroppgave.
Hamid Chaudhry (35) er en av dem som selv har merket problemet på kroppen. Etter å ha havnet i utallige stopp og sjekk-situasjoner, så Chaudhry seg lei av det hele. Han byttet ut den sorte sportslige BMW-en sin med en mindre oppsiktsvekkende stasjonsvogn, og merket straks en nedgang i antall stopp av politiet.
Må ta forholdsregler
Siden har Chaudhry prøvd å styre unna sportslige biler og kjøring om natten. Men det er ikke alltid så lett. Chaudhry har i over 15 år jobbet i turistnæringen og må ofte jobbe nattevakter. For ikke å komme for sent, legger han til en ”politimargin” på vei fra og til jobben.
Jeg må være åpen for at jeg faktisk feilbehandler folk. – Anonym politimann
– Det er trist at en må ta slike ting i betraktning, sier en oppgitt Chaudhry.
Ren politihets
Erfaringene med den sportslige BMW-en ble alt annet enn forventet for Chaudhry. En episode fra Oslos vestkant er illustrerende:
– Jeg ble stoppet av politiet. “Du er langt hjemmefra nå, ser jeg”, fikk jeg høre fra politibetjenten etter at ha n hadde sjekket hvilken adresse bilen var registrert på.
En annen gang spurte en politibetjent hvordan han hadde råd til en slik bil.
– Det hender jeg ser meg nødt til å be politiet holde seg til saken istedenfor å kommentere meg og mitt bilvalg.
Tok seg til rette
Han har også opplevd å bli stoppet av to politifolk som åpnet bakdøra og tok seg til rette. Hamid valgte å si ifra til politibetjentene på en hyggelig måte at de ikke har lov til å sjekke bilen uten ransakelsesordre eller hans samtykke.
– De tror vi ikke kjenner våre rettigheter, og det er det mange som heller ikke gjør. Men etter alt det jeg har vært igjennom, har jeg blitt nødt til å sette meg inn i reglene.
Han lot politiet sjekke bilen, og registrerte en mer saklig framtreden etter at han hadde sagt fra.
Bekrefter forskning
Nor Fares har i forbindelse med sin masteroppgave studert politiets opptreden overfor unge ikke-vestlige menn. De føler at de blir stoppet ut ifra en kombinasjon av deres utseende, type bil og tid og sted.
– Informanter jeg snakket med, har en oppfatning om at politiet er ute etter å provosere dem og har en uhøflig opptreden som gjør at de føler seg undervurdert, sier Fares.
Fares viser i sin studie til forskning av Ragnhild Sollund, hvor politifolk bekrefter hets av pakistanere som velger å kjøre en BMW:
”Det ligger en stor fare for forskjellbehandling, og jeg har sagt at ikke alle pakistanere i BMW er kriminelle, men det har mine kollegaer vanskelig for å tro”. (Politiinformant)
Her kommer det også fram at politiet åpenbart og med vilje forskjellsbehandler:
”Jeg må være åpen for at jeg faktisk feilbehandler folk. Mange kolleger mener jeg blottstiller meg for at jeg faktisk er rasist. De vil ikke gå i dialog. Jeg vet ikke hvorfor de ikke vil erkjenne at vi faktisk behandler folk forskjellig.(Politiinformant)
Må ha en holdningsendring i politiet
Fares viser dessuten til forsker Liv Finnstad, som mener at politiet må endre sitt handlingsmønster til å bli mer “konverserende, forklarende og avdramatiserende”. En slik “stopp og prat” istedenfor “stopp og sjekk” kan være hensiktsmessig. På den måten vil politiet skape et mer allsidig forhold til publikum, mener Fares.
– Ved å gå rundt å snakke med vanlige folk, uten at det skal være noe form for politikontroll, kan politiet få mer kjennskap om og forståelse av byen og folk, mener Finnstad.
Ønsker ingen særkrav
Hamid Chaudhry har ved flere anledninger blitt stoppet med sønnen (9) i bilen, og sliter med å forklare hvorfor de blir stoppet så ofte.
– Jeg ønsker bare å kunne ferdes fritt når jeg ikke har gjort noe som helst galt, sier familiefaren. Mitt store ønske er at min sønn blir spart for slike hendelser når han blir voksen.