– På østkanten, nærmere bestemt i Groruddalen, har man en forestilt gruppe innbyggere bestående av fattige, arbeidere og «ikke-vestlige» muslimer – hvor marginalisert ungdom bare venter på muligheten til å sette i gang opptøyer. Det skriver stipendiatene Monika Rosten og Bengt Andersen ved Høgskolen i Oslo og Akershus i Aftenposten.
Annet bilde enn i mediene
– Når vi som forskere har tilbrakt mye tid i ulike nabolag i Groruddalen, er det imidlertid et litt annet bilde vi sitter igjen med. Groruddølingene er riktignok opptatte av utfordringer som har fått mye oppmerksomhet i mediene. Det som i stor grad møter oss her er likevel noe ganske annet, forteller de.
Forskerne mener Furuset er en drabantby som kan tjene som eksempel i denne sammenheng.
Det finnes ikke et sted i byen som har så godt tilbud til barn og unge.
– I en årrekke fikk dette nabolaget hard medfart i pressen på grunn av ungdoms- og gjengkriminalitet. Det er tydelig at Furuset som «innvandrersted» ofte assosieres med sosiale problemer, fattigdom og manglende integrering blant folk utenfra, skriver de og fortsetter:
– Furusetbeboerne er på sin side veldig opptatte av å vise at dette inntrykket er feil. «Jeg vet ikke hva du har hørt, men Furuset er ikke et farlig sted, jeg har alltid følt meg trygg her», sier en. «Det er så mye kjærlighet på Furuset, bare ta en tur gjennom senteret så skjønner du hva jeg mener,» sier en annen. «Det finnes ikke et sted i byen som har så godt tilbud til barn og unge, men det er det ikke mange som vet», sier en tredje. De legger gjerne til at de selv ikke kunne tenke seg å bo noe annet sted.