- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Kommunal- og moderniseringsdepartementet fikk ansvaret for meldingsarbeidet i samarbeid med andre berørte departementer for to år siden, og har tatt sikte på å være ferdig i 2020.
Arbeidet med stortingsmeldingen ble varslet i Jeløya-plattformen og vil omhandle politikk og tiltak overfor Norges fem nasjonale minoriteter: jøder, kvener, rom, romanifolket/tatere og skogfinner.
For å få innspill til meldingen, inviterte distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland en gruppe unge nasjonale minoriteter til departementet. I første omgang ønsket hun å høre om hvilke utfordringer de møter i det norske samfunnet.
– Vi har fått veldig mange gode innspill, særlig knyttet til kunnskaps- og informasjonsarbeid om hva nasjonale minoriteter er hos befolkningen. Veldig mange er bevisste om at vi har nasjonale minoriteter i Norge, men mange er ikke bevisste nok om hva slags fordommer de møter ute i samfunnet. Her handler det om at mange ikke har nok kunnskap, og at mer kunnskap vil skape større toleranse i møte med disse minoritetene, sier hun til Utrop.
Fomidling viktig
Helleland ser på formidling som svært viktig i denne sammenhengen.
– Vi ser på hvilke arenaer som som kan være aktuelle, som blant annet muséer, hvor folk kan lære og oppsøke informasjon.
– Kan læreplaner og skolen også være en slik arena?
– Vi kommer til å diskutere strategier for hvordan barn og unge i skolene skal kunne bli kjent med våre nasjonale minoriteter. Historiene som ble fremlagt her var sterke og personlige. Noen her på møtet snakket om at man måtte legge bak seg gamle statlige overtramp, om å komme seg videre og pløye nye veier gjennom fremskritt og dialog og involvering.
– Konstruktivt møte
Irja Seppola, som representerte den kvenske minoriteten, mente møtet var konstruktivt, men hadde ønsket seg mer tid med statsråden.
– Jeg tror det var viktig for oss å føle oss sett og hørt av det offentlige Norge, sier hun til Utrop.
Vannskille for minoritetsgrupper?