Kastet ut av leiligheten etter forsinkede NAV-penger

Spanske Dora Silveira fikk under korona-krisen store problemer med hverdagsøkonomien grunnet permittering fra kokkejobben og sene innbetalinger fra NAV. I sommer endte hun opp med i en utkastelsessak grunnet sene betalinger av husleie.
Foto: Claudio Castello
Koronakrisen har ført til at titusener av arbeidstakere fortsatt må vente på å få utbetalt dagpenger. For Dora Silveira har dette fått skjebnesvangre konsekvenser.

– For meg endte det med utkastelse fra leiligheten hvor vi bodde fordi jeg ble forsinket med å betale husleie. Jeg betalte for sent fordi dagpengene fra NAV var forsinket ,sier tobarnsmoren til Utrop.

I et brev fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Stortinget kommer det frem hvordan koronakrisen har overveldet NAV-systemet og ført til blant annet sen utbetaling av dagpengene.

Fra jobb til permittering

Silveira (42) er født i Ekvatorial-Guinea, men har siden elleveårsalderen og frem til 2015 bodd i Spania. Hun er utdannet kokk fra Valencia, og hørte om mulighetene i kokkebransjen i Norge.

– Jeg har en bror som allerede hadde bodd noen år i Norge, og han anbefalte meg å komme hit. Som EU-borger med spansk pass og ettertraktet kompetanse var det lett å få seg jobb.

Silveiras seneste jobb var i kjøkkenet på Fridays i Oslo. En jobb hun stortrivdes med. Så kom korona-pandemien og nedstengningen.

– Vi hadde plutselig ingen jobb å gå til, og måtte permitteres. Jeg søkte om forskuddsbetaling fra NAV, men systemet hadde kollapset. Innbetalingene kom som oftest sent og etter hvert begynte jeg å slite med hverdagsutgifter og ting som husleien.

Kunne risikert barnevernssak

Silveira og hennes to barn bodde i en enebolig på Kløfta frem til i sommer. Allerede i mai krevde utleiefirmaet begjæring om utkastelse grunnet sen innbetaling for perioden april til juli.

– Her ble til og med politiet involvert, og jeg fikk beskjed om å søke sosialhjelp hvis jeg ikke klarte å betale husleien på 13.000, som under disse månedene ble hevet opp til 16.000.

Silveira ble etterhvert nødt til å ta drastiske skritt for at situasjonen ikke skulle forverre seg.

– Jeg måtte ta barna ut av skolen på Kløfta, og over til en ny skole og et nytt nærmiljø i Oslo. Hadde de vært til stede mens namsfogden og politiet gjennomførte utkastelsen, kunne jeg risikert sak i Barnevernet for forsømmelse av foreldreansvaret.

– NAV-sommel har gitt stress

Silveira har nå heldigvis kommet seg tilbake på jobb, og bor sammen med barna i en utleieleilighet i Oslo.

– Hele denne tiden har vært stressende, men det går heldigvis bedre nå.

Hun skal også i en pengemessig rettstvist med utleieselskapet som leide ut eneboligen på Kløfta, som også krever betaling for august.

– Jeg mistet et hjem, og kunne i en verst tenkelig tilfelle ha mistet begge barna, og alt på grunn av et NAV-system som ikke har fungert under denne krisen, og et utleiefirma som ifølge mitt syn har opptrådt firkantet.

Uviss sommer med venting

Silveira er ikke alene med sine bekymringer. Klassekampen skrev i august at 67.000 personer fremdeles venter på å få behandlet sine dagpengesøknader.

37.000 av disse 67.000 har tidligere i sommer fått beskjed om at sakene deres har fått utsatt behandling, ifølge Isaksen. Disse sakene gjelder i all hovedsak personer som allerede er tilbake i jobb.

– Arbeids- og velferdsetaten har informert meg om at disse sakene sannsynligvis vil bli behandlet i september. Av de resterende 30.000 utgjør om lag 20.000 eldre saker som forventes ferdig behandlet i august. Øvrige 10.000 er nye saker som er under behandling, sier statsråden til Klassekampen.

SV-leder Audun Lysbakken har tatt opp saken med Isaksen.

– Folk har måttet vente i månedsvis på pengene sine, og mange har gått gjennom sommeren i uvisshet, skriver han.